Ítélkezni mindig könnyebb, de hol marad az emberség?

Ítélkezni mindig könnyebb, de hol marad az emberség?

"Szívtelennek és hálátlannak tartom azt az anyukát, aki depressziós lesz a várandósság alatt vagy a szülést követően. Mit nem lehet szeretni egy édes, ártatlan kisbabán?"

-hangzik az ítélet, miközben az édesanya nem jószántából szenved és az a baba lehet egy tünemény, amit senki nem von kétségbe, de egy olyan életvitelt hoz magával, amire lehet, hogy az anya nem készült fel teljesen.

"Jobb nem kézbe venni ilyenkor. Inkább meg se nézze."

-jószándékúnak vélt orvosi tanács egy halott gyermek világrajövetelekor. De egy hónapok óta várt, az ember életét megváltoztató jövevény elvesztésekor lehet, hogy nincs szükség a tanácsra, elég a lehetőséget felkínálni és megadni a döntés jogát a szülőknek.

"Úgy szeretgetik a macskájukat, mintha a gyerekük lenne. Baba meg sehol, pedig már 2 éve házasok."

Igen ám, de hiába próbálkoznak, nem jön a baba. A statisztikák is jól mutatják, hogy egyre több párnak adódik problémája a gyermekvállalással és egyre többen kényszerülnek lombikbébi programokba, ha saját gyermeket szeretnének.

De egyébként is, miért kéne bárkinek rajtuk kívül tudnia, hogy mikor jött el a gyermekvállalás ideje? Miért van annyi emberben az ítélkezés vágya? Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója rengetegszer került már szembe munkája során az értelmetlen, sokszor rosszindulatú előítéletekkel és az empátia hiányával. Magát az egyesületet is egy ilyen eset indította el.

"A folyosón kellett elbúcsúznunk a kislányunktól"

Az otthonápolási díj változtatása kapcsán sok olyan szervezettel kerültem kapcsolatba, amelyek számomra addig ismeretlen betegségekre hívták fel a figyelmem, amik nemcsak a gyermekek életét nehezítik meg, de megfelelő segítség hiányában sokszor a családra is rettentő, örök életen át tartó terhet rónak. Így találtam rá a Babagenetikára is, ami a genetikai rendellenességgel rendelkező gyermekek szüleinek szolgál támaszul.

Pedig a világ nem fekete-fehér és annyi minden állhat egy döntés hátterében, csak kérdezni kellene, a válaszok fényében pedig sokszor máris másképp festene a kép. A gyermekvállalás és gyermeknevelés, kiváltképp, ha abban valamilyen betegség is szerepet játszik talán az egyik leginkább érintett terület, ahol mindig mindenki jobban tudja, mi lenne a helyes. A Babagenetika Egyesület ezért rendhagyó módon egy online interaktív kiállítást indított, hogy rávilágítson, az éremnek mindig két oldala van, ezért rögtön ítélkezés helyett jobb előbb kérdezni.

„Az a célunk, hogy minél több ilyen megmozdulás legyen, amivel felhívjuk a figyelmet arra, hogy ne menjünk el szituációk mellett, legyünk empatikusabbak és ne alkossunk véleményt egy pillanat alatt”

-mondta el lapunknak a kiállítás céljáról Sevcsik M. Anna, akinek saját fotója is szerepel a képek között. De találhatunk fotókat az egyesület kampányaiból, a koraszüléstől az apás szülésig vagy éppen egy rajzot a korábbi Szivárvány a világ kiállításból, ahol gyermekek alkotásaival próbáltak rámutatni arra, hogy a betegséggel vagy fogyatékkal élők sem különböznek annyira az egészséges gyermekektől.

„Próbáltuk beleszőni azokat a sorsokat, véleményeket, amikkel az egyesület nap mint nap találkozik. De például szerepelnek benne rászoruló gyermekek is, akik nem köthetők szorosan a munkánkhoz, mégis ők is a szívügyeim”

-tette hozzá, megemlítve, hogy még így is sok bemutatásra érdemes szituáció kimaradt, de a befogadás megkönnyítése érdekében muszáj volt határt szabniuk. A kiállítás ugyanis nem csupán a képekből áll, hanem egy ítélkező és egy magyarázó hozzászólásból, amik megtekintése után a néző is lehetőséget kap arra, hogy kifejtse a témával kapcsolatos véleményét.

„Elvileg 30 naposra terveztük a kiállítást, de lehet, hogy meghosszabbítjuk, ugyanis bármiféle hirdetés nélkül is örömmel mondhatom, hogy tényleg megmozgatja és elgondolkodtatja az embereket. Leülnek és rászánnak arra is pár percet, hogy a saját gondolataikat hozzáírják. Eddig bárkivel beszéltem, mindenki talált benne egy-egy olyan képet, amivel megérintettük.”

A fotókhoz érkező véleményekből szintén készül majd egy válogatás, amivel még átfogóbban mutathatják be, hogy egy-egy élethelyzetről mit gondolnak az emberek. Az kiállítás egyébként egyedi abban a tekintetben is, hogy kifejezetten az online térben zajlik, az egyesület elnöke szerint azért, mert így sokkal inkább el tudják juttatni gondolataikat az emberekhez, „akiknek nagyobb része sajnos ma már szinte csak ezekben a terekben mozog.”

„Empátia tekintetében a magyar társadalmat nagyon szélsőségesnek látom. Van egy abszolút negatív oldal, akik nagyon fekete-fehéren gondolkoznak, türelmetlenek és egy pillanat alatt nulla empátiával véleményeznek és ítélkeznek. Míg ott a másik oldal, akik érzékenyek, elgondolkodnak, odafigyelnek a másik emberre és hisznek az összefogás erejében.”

A Babagenetika ez utóbbit próbálja erősíteni, amire a támogatásoknak köszönhetően egyre több lehetősége van. Januárban például a dumaszínházasok tartanak egy jótékonysági estet a szervezet javára.

A kiállítás az alábbi linken tekinthető meg:

Babagenetika: Emberi Szemmel Színesen Interaktív Kiállítás

BACK TO MAP 2. Olvasd el az Ítélkező Fél álláspontját. 3. Válts nézőpontot. Nézd meg, mit gondol a Másik Fél! 4. Majd válts ismét nézőpontot, és írd meg, hogy Te mit gondolsz! Egy kép akkor számít megtekintettnek, ha mind a három nézőpontra rámentél! Legalább 3 képnél írd meg nekünk, hogy te mit gondolsz, érzel a témával kapcsolatban!