Kiderült: A Pedagóguskar és a Magyar Rektori Konferencia írja majd a tanárok esküszövegét

Kiderült: A Pedagóguskar és a Magyar Rektori Konferencia írja majd a tanárok esküszövegét

Azt továbbra sem tudni, pontosan mire kell majd esküdniük. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága és pedagógus érdekképviseletek közötti pénteki egyeztetésen a tanárok ismét nem kaptak választ a bérek meghatározásával kapcsolatos kérdéseikre.

A Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki annak az eskünek a szövegét, amit jövő év május 31-étől minden frissen végzett pedagógusnak le kell majd tennie az egyetemeken, ha a szakmájukban szeretnének dolgozni - írta meg a Népszava.

Ez a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága és pedagógus érdekképviseletek közötti pénteki egyeztetésen derült ki, aminek témája alapvetően az új pedagógus életpálya-törvényhez, vagyis a státusztörvényhez kiadott végrehajtási rendelet tervezete volt.

A találkozóval kapcsolatban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak elmondta:

Azt kérték a kormánytól, az eskü ne legyen foglalkoztatási kötelezettség, és hagyják meg a felsőoktatási intézményeknek, ha eskütételt látnak szükségesnek a diploma átadásához, azt a saját működési szabályzatukban írják elő. Felvetésükre azonban nem kaptak egyértelmű választ, csakúgy mint a pedagógusbérek meghatározásával kapcsolatos kérdéseikre sem.

A szakszervezetek álláspontja szerint problémát jelent, hogy sem a törvényben, sem az annak végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetben nincs részletesen szabályozva, pontosan hogyan állapítják majd meg az egyes pedagógusok béreit a munkáltatók.

Szóba került a státusztörvény által lehetővé tett, pedagógusokkal szemben indított fegyelmi eljárások kérdése is. Ha valakinél valamilyen fegyelmi vétség gyanúja felmerül, az eljárást annak lefolytatása közben is ki lehetne egészíteni újabban felmerülő vétségekkel. Ezzel kapcsolatban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője azt mondta, szerinte azt jelenti,

hogy koncepciós eljárást is lehet indítani a pedagógusokkal szemben.

Az egyeztetések egyébként a jövő héten folytatódnak, az államtitkárság ekkorra ígért válaszokat. Két hét múlva pedig sztrájkbizottsági tárgyalásra is sor kerül majd a Belügyminisztérium és a pedagógus szakszervezetek között.

(Címlapkép: Résztvevők vonulnak a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetésen a Zrínyi utcában 2023. május 3-án. MTI/Bruzák Noémi)