Kiderült, ezért szereti annyira a Habony-művek az MSZP-hez köthető Publicust

Újabb bizonyíték a Fidesz-MSZP összeborulásra.

Nem olyan rég foglalkoztunk azzal, hogy a kormányközeli médiumokat mennyire boldoggá tette a Publicus októberi adatsora. A Habony-művek öröme annak szólt, hogy a mérés szerint az MSZP megelőzte a Jobbikot.

Kicsit utánanéztünk, és kiderült, a kizárólag a korábbi szocialista kormányszóvivő, Gál J. Zoltán által szerkesztett Vasárnapi Hírek című lapban megjelenő Publicus adatokkal valami nem stimmel.

  • 17 olyan hónapot ismerünk, amikor komoly szakmai múlttal rendelkező kutatók és a Publicus is egyaránt mértek
  • 17-ből 13 hónapban a Publicus erősebb MSZP-t mért, mint a többiek, további három hónap megegyezik.
  • 17-ből 15 hónapban a Publicus gyengébb Jobbikot mért, mint a többiek
  • 17-ből 14 hónapban a Publicus gyengébb DK-t mért, mint a többiek
  • 17-ből 17 esetben gyengébb Fideszt mért, bár a kormánypártok adata mutatja a kutatók körében a legnagyobb terjedelmű eltéréseket
  • 17-ből 17 hónapban az Együtt pórul járt, esetleg bekerült a nem beazonosítható "egyéb" boxba,
  • több olyan hónapot is találunk, amikor minden ellenzéki és kormánypárti ellenfelét alul mérte, csak az MSZP-t mérték felül.

Megfigyelhető az is, hogy a cég igyekszik kihasználni a Habony-művek és a kormányzat Jobbik-ellenes össztűzét, és a lejárató kampányok idején publikálja a jobboldali ellenzéki pártra nézve negatív eredményeit.

Ezzel együtt megerősítésként is szolgál az MSZP táborának is: amikor nagyon nem megy a szekér jól jönnek a pozitív hírek (nyilván, a valós eredményekről tájékoztatják a pártvezetést). De berkeken belül is használható, így befolyásolhatták a szocialista elnökválasztását a Publicus eredményei.

Ugyanakkor az is bájos, ahogy az egykoron megvetett MSZP-hez közeli intézet mértékadó, címoldalt érő hivatkozási alap lett a kormányközeli sajtóban (888, Origo, MTV, stb.).

(Az összevetések alapját a teljes népességre vonatkozó adatok jelentik. A 100 százalékhoz hiányzó értékek a nem szavazókat, a bizonytalanokat, illetőleg a válaszmegtagadókat jelölik).