Kikérdezhetetlenek kik tudhatják, hogy tüntette el a maffia a diáktüntetőket

A mexikói kormány nem engedélyezi, hogy kikérdezzék azokat a katonákat, akik szolgálatban voltak a térségben a bűntény idején.

Az újabb nyomozás során műholdas technológiákat és drónokat is fognak használni a diákok vagy rejtett sírjaik felkutatásához.

A mexikói kormány azonban nem engedélyezi, hogy az CIDH szakértői kikérdezzék azokat a katonákat, akik szolgálatban voltak a térségben a bűntény idején, és feletteseik parancsának engedelmeskedve nem avatkoztak be, amikor a rendőrség nekirontott a tiltakozásra készülő diákoknak.

Ángela Buitrago, a CIDH szakértői csoportjának egyik tagja azt mondja, hogy a katonák kihallgatása lenne a nyomozás egyik legfontosabb momentuma. Salvador Cienfuegos mexikói védelmi miniszter azonban ettől mereven elzárkózott, mondván, hogy a katonákat kizárólag mexikói ügyészek hallgathatják ki.

A Guerrero állambeli Igualában tavaly szeptemberben veszett nyoma 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint rendőrök átadták a tüntetésre készülő diákokat a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket egy hulladéklerakóban, és maradványaikat egy folyóba dobták, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai.

Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.