A moratórium feloldása óta egy hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el

A moratórium feloldása óta egy hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el

A kilakoltatási moratórium feloldása után villámgyors ütemben kerülnek kalapács alá az ingatlanok. Egy hónap alatt összesen több mint 1100, azaz naponta majdnem negyven ingatlant árvereztek el

- számolt be riportjában az rtl.hu a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (MBVK) származó információk alapján.

A tempó egyébként szokatlanul gyors, hiszen a korábbi gyakorlat szerint évente 5-8 ezer ingatlant értékesítettek a jelenleg is Schadl György irányítása alá tartozó végrehajtók. Ez a fenti napi 40-hez képest kerekítve 14-22-re jön ki.

A kormány június 15-én oldotta fel a koronavírus miatt korábban elrendelt kilakoltatási moratóriumot, ami azt jelenti, hogy akiknek az elmúlt két év alatt nem lehetett eladni a fejük fölül az ingatlanukat, azoknak a lakhatása az utóbbi két hónapban újra veszélybe került.

A polgármester szerezte meg egy négygyerekes család elárverezett házát Bében

Még az ingatlanmaffia legrosszabb időszakában is legalább megpróbáltak a látszatra adni, amikor a nehéz helyzetbe került adósoknak a házát, lakását kótyavetyélték el a Schadl György vezette végrehajtók. Strómanok, vagy csak megbízottak vettek nevetséges árakon ingatlanokat, nem ritkán az adott település helyi kiskirályainak megbízásából.

A tapasztalatok alapján az árveréseken mélyen áron alul szerzik meg a licitálók a gyakran kilátástalan helyzetben lévő adósok házát, lakását. Szintén gyakori jelenség, hogy éppen az így értékesített ingatlan ára még az adósságot sem fedezi. Ez végül nincstelenséget eredményezhet, pedig nem az adós hibája, hogy például elmaradt rezsiszámlák nyomán az irreálisan sokszorosára emelkedett tartozását szinte biztosan nem tudja már megfizetni.

Majdnem egymilliárdos profitjuk volt a Völner-Schadl-ügyben vesztegetéssel gyanúsított végrehajtóknak

954 millió forint profitot termeltek a Völner-Schadl-ügyben vesztegetéssel gyanúsított bírósági végrehajtók irodái 2021-ben, amiből 763 millió forintot fel is vettek osztalékként - írta meg a 24.hu. A gyanú szerint a hét vesztegetéssel vádolt végrehajtó összesen 884 millió forint kenőpénzt fizetett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének, amiből Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő is részesült.

Az 1100 ingatlan többsége lakás, amit alátámaszt Végrehajtói Kar adatbázisa is, ahol jelenleg 4500 ingatlanra lehet licitálni, amelyből 4100 (91 százalék) lakáscélú ingatlan besorolást kapott a honlapon.

A rtl.hu beszámolója szerint nagy a veszélye annak, hogy a magas infláció, a növekvő rezsiköltségek, a váltakozó kamatozású hitelek törlesztőrészleteinek növekedése következtében egyre többen válnak képtelenné arra, hogy fizessék a hiteleiket.