Szívszorító! Két nap múlva ismét kezdődik a kilakoltatási szezon - a kormány nem tárgyalt a megoldásról

Szívszorító! Két nap múlva ismét kezdődik a kilakoltatási szezon - a kormány nem tárgyalt a megoldásról

Kedden lejár a kilakoltatási moratórium, és a Város Mindenkié csoport (AVM) szerint a november 15-étől április 30-ig tartó időszakban bár lehetőség lett volna rá, a kormányzat azonban nem tett semmit annak érdekében, hogy valódi segítséget nyújtson a lakhatási válság által érintett állampolgároknak. Az AVM úgy látja, egész éves moratórium kellene, ami viszont egy felelős lakáspolitikát feltételezne a kormányzat részéről.

Az AVM hónapok óta hiába vár válaszra a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó – több mint 10 ezer aláíró és további 10 civil szervezet támogatásával megerősített – petíció ügyében. A Miniszteri Titkárság decemberben azt válaszolta, hogy a Parlamenti Államtitkárság egyik munkatársa „hamarosan” felveszi az AVM-mel a kapcsolatot a „további egyeztetések” érdekében. Hónapokkal később, erre még mindig nem került sor.

Emlékezetes, az elmúlt 3 évben megközelítőleg 10 ezer lakáskiürítés történt, a 2018-as Családok évében 3212 kilakoltatás volt, 2017-ben pedig 3636, igaz, akkor még lehetett áprilisban utcára tenni családokat...

Fel sem vett hitel kamatait és már megtérült követelések behajtását is megkísérelték a végrehajtók | Alfahír

A kilakoltatási moratórium végének közeledtével a Jobbik halaszthatatlannak érzi a végrehajtási rendszer visszáságaival kapcsolatos rendezést, aminek érdekében egy fogyasztóvédelmi csomagot terjeszt a parlament elé - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel.A politikus szerint a fogyasztóvédelmi jellegű előterjesztés aktualitását egyrészt a kilakoltatási moratórium lejártának közeledése adja, másrészt pedig a moratórium ideje alatt, a végrehajtói rendszer alsóbb szintjein tapasztalt mindennapos, tömeges visszaélések.

A helyzet továbbra sem javult érdemben, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar az előző évek statisztikai állományából kiindulva úgy számol, hogy idén 10-13 százalékkal csökken majd a kilakoltatások száma. Lukács Tamás, a kar alelnöke néhány nappal ezelőtt már jelezte:

a következő hónapokban megugorhat a kilakoltatások száma, mivel most válik lehetségessé, hogy azokat, akiknek a bank eladta a feje fölül a házat, jogszerűen kitegyék.