Kína és az Egyesült Államok két ügyben is megállapodott Tajvan kapcsán

Kína és az Egyesült Államok két ügyben is megállapodott Tajvan kapcsán

A kínai külügy szerint az amerikaiaknak azonnal fel kell hagyniuk a "tajvani függetlenségi" erők támogatásával.

Kína és az Egyesült Államok konzultációkat tartott tengeri ügyekben, és ezeken mindkét ország egyetértett abban, hogy a "tengeri kockázatok" csökkentése, kezelése érdekében fenntartják a párbeszédet - közölte a kínai külügyminisztérium kedden.

Az MTI tolmácsolta közlés szerint

megállapodtak abban is, hogy "elkerülik a félreértéseket és a téves számításokat".

A kínai külügyminisztérium közlése szerint Kína komoly aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok közeli vizeken történő "jogsértései és provokációi" miatt, és felszólította Washingtont, hogy tartózkodjon a Kína és szomszédai közötti vitákba való beavatkozástól, illetve attól, hogy "a tengert használja Kína ellenőrzésére". A minisztérium hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államoknak azonnal fel kell hagynia a "tajvani függetlenségi" erők támogatásával.

Az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatokat tart fenn Tajvannal, beleértve a fegyvereladásokat is, amit Peking ellenez. Kína a függetlenedni óhajtó Tajvant saját területének tekinti.

Emlékezetes, napokkal ezelőtt a demokratikus köztársaság új elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédében leszögezte, Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei", illetve a demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta, majd válaszul a kommunista népköztársaság kétnapos "büntető" hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén. A kínai külügy emellett úgy reflektált, a tajvani szeparatisták "saját vérükben fogják végezni". A sziget pedig utóbb úgy reagált, a tajvani hadsereg "háborúra készül, de nem keresi a háborút".

(Címlapkép: Laj Csing-tö új tajvani elnök beszédet mond a kelet-tajvani Hualienben lévő katonai bázison 2024. május 28-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)