Kína és Oroszország külföldi állampolgárokat menekít ki Jemenből

A kínai hadihajóra csütörtök délután Ádenben vették fel a kimenekített utasokat, majd Dzsibutiba szállították őket. A kínai külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint Pakisztán, Etiópia, Szingapúr, Olaszország, Németország, Lengyelország, Írország, Nagy-Britannia, Kanada és Jemen kormánya kérte Kína segítségét. Egy pekingi szóvivő szerint Kína most először menekített ki külföldi állampolgárokat veszélyes övezetből.

Kína előzőleg 571 állampolgárát és nyolc, kínai cégeknek dolgozó külföldi állampolgárt menekített ki Jemenből.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Biskekben tartott sajtótájékoztatóján pénteken közölte, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek Jemenben tartózkodó állampolgáraik biztonsága érdekében.

Az ádeni főkonzulátuson már egyetlen munkatárs sem tartózkodik – mondta. Őket az orosz hadiflotta hajója menekítette ki.

Közben a Moszkva melletti cskalovszki katonai repülőtérre – néhány órával az első után – megérkezett a Jemenből kimenekített orosz és külföldi állampolgárokat szállító második orosz repülőgép, fedélzetén mintegy 150 utassal. A kimenekítettek között orosz, üzbég, tádzsik, jemeni, fehérorosz, azerbajdzsáni, lengyel, kirgiz és ukrán állampolgárok vannak.

Jemenben tavaly szélesedett ki az erőszak, amikor az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók megszállták a fővárost, Szanaát, és eltávolították a hatalomból Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnököt. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség a múlt hét óta mér légicsapásokat a lázadókra.