Kína és Oroszország után iráni együttműködéssel erősít Törökország

Új szövetségi rendszer épül keleten, miközben az Egyesült Államok politikai súlya folyamatosan zsugorodik a közel-keleti régióban.

Egy nappal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő Szentpéterváron látogatást tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, akivel zárt ajtók mögött tárgyaltak a szíriai rendezésről, a török és az iráni külügyminiszter szorosabb együttműködésben állapodott meg a szíriai válság ügyében.

Mevlut Cavusoglu és Dzsavad Zarif közösen tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy hatékonyabb kapcsolattartásra fognak törekedni Szíria területi integritásának kérdésében – számolt be az Al Jazeera.

Irán és Törökország ellentétes álláspontot képvisel Szíriával kapcsolatban, míg Irán a szír kormányt támogatja, addig Törökország Bassár el-Aszad elnök távozását szeretné elérni.

A nézetkülönbségek ellenére Törökország és Irán az "együttműködés erősítésében és a szíriai tartós békében érdekelt” – jelentette ki Cavusoglu.

Az iráni külügyminiszter, Zarif azt mondta: Irán "kész dolgozni és együttműködni" Törökországgal, illetve Oroszországgal Szíria ügyében, továbbá üdvözölte azt az új együttműködést, amely elindult Moszkva és Ankara között. Az iráni külügyminiszter úgy fogalmazott:

„Úgy véljük, minden félnek együtt kell működnie a régió rendjének és nyugalmának visszatérése, valamint a szélsőségesség legyőzése érdekében Szíriában.”

Zarif hozzátette: a nézetkülönbségeket „meg lehet oldani párbeszéd útján”.

Irán hivatalosan is jelezte a sikertelen katonai puccskísérlet után, hogy támogatja a török kormányt, és dicsérte a török népet, amely dacolt a megdöntésére irányuló erőszakkal. Ahogy a török-orosz viszony, úgy a török-iráni kapcsolatok sem voltak felhőtlenek az elmúlt években. Korábban Irán azzal vádolta meg Törökországot, hogy felelős a szíriai konfliktus elhúzódásáért, és „terrorista csoportoknak” ad támogatást.

Törökország és Irán most az orosz-kínai vezetésű Sanghaji Együttműködési Szervezet kapcsán is közelebb kerülhet egymáshoz. Irán 2005 óta megfigyelői státuszban van a kormányközi szövetségben. Erdogan és Putyin szentpétervári találkozója előtt közvetlenül, Zhang Ming kínai külügyminiszter-helyettes tett látogatást Ankarában, ahol a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá fűzéséről esett szó, valamint arról is, hogy Kína támogatja a további együttműködés erősítését Törökország és a Sanghaji Együttműködési Szervezet között.