Kongresszust rendez a világ legnagyobb pártja

90 millió fős tagság.

Hszi Csin-ping államfő, a 90 millió fős kínai párt első embere a kongresszuson bővíteni akarja már amúgy is nagy hatalmát. A politikus szerdán elhangzó irányadó beszédében előterjeszti politikai és gazdasági vízióját a világ második legnagyobb gazdasága számára. Az öt év elteltével megtartandó újabb pártkongresszust szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Több mint háromezer újságíró tudósít az eseményről, amely jövő keddig tart.

A pártkongresszust gondosan előkészítették. A találkozón

"új, specifikus tervet fognak előterjeszteni az elkövetkezendő öt évre, Kína reformja és fejlődése számára"

 - közölte Tuo Csen szóvivő egy keddi sajtóértekezleten. A szóvivő válaszait nyilván előre kiválogatott kérdésekre adott válaszokból papírból olvasta fel. Hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is kész fogadni külföldi befektetéseket. Az ország a saját útját fogja járni és "nem fogja másolni" más országok politikai modelljeit.

A csaknem 2300 küldött Hszi Csin-pinget további öt évre meg fogja erősíteni hivatalában. A spekulációk közepette, hogy "Kína erős embere" 2022 után is újabb mandátumra fog törekedni, a harmadikra, felvetődött a kérdés, hogy Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin példáját követi-e, s hogy az orosz elnök miként maradhatna a vártnál hosszabb ideig hatalmon. Nagy érdeklődés előzi meg, hogy a párt Hszi Csin-ping esetében ismét bevezeti-e az "elnök" titulust, amely az államalapító Mao Ce-tungnak jár ki.

"Egy elnöknek nincs hivatali ideje, a posztot örök időkre birtokolhatja"

 - vélekedett Vu Csiang politikaprofesszor, aki korábban a pekingi Csinghua egyetemen tanított. Egyedül az látszik biztosnak, hogy a küldöttek rögzíteni akarják a pártalapszabályban Hszi Csin-ping ideológiai örökségét. Amennyiben neve bekerülne oda, Hszi Csin-ping Mao Ce-tunggal, vagy a kínai gazdasági reformok atyjával, Teng Hsziao-pinggel kerülne egy sorba.

Hszi Csin-ping tézisei, amelyek a "kínai álom", vagy "a kínai nemzet nagy újjászületése" körül forognak, nehezen megfoghatók. Számos új koncepciót, jelszót vezettek be, amelyek "csaknem lehetetlenné teszik az irány világos meghatározását" - mondta Mathias Stepan berlini Kína-kutató.

"Gondolatvilágának középpontjában a kommunista párt történelmi küldetésébe vetett megingathatatlan hit, a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus megteremtése, Kína felemelkedése nagyhatalommá áll"

 - vélte a kutató.

A kulisszák mögötti csatározások után a pártkongresszus olyan személyi döntést is jóváhagy, amellyel Hszi Csin-ping emberei közül még többet juttat vezető pozícióba. Hszi Csin-ping

"dominanciájára jó példa, hogy mindössze öt év alatt képes volt frakcióját talán a legerősebbé megtenni a kommunista párton belül"

 - vélte Willy Lam, a hongkongi Kínai Egyetem professzora.

A pártkongresszus 200 szavazati joggal rendelkező tagból és 150 jelöltből álló új Központi Bizottságot is választ. Kicserélhetik a Központi Bizottság hetven százalékát. Ez lenne a legnagyobb személycsere a népköztársaság történetében.

Az új összetételű Központi Bizottság egy nappal a kongresszus befejezése után áldását adja a mostanáig 25 tagú Politikai Bizottság összetételére. Ebből a testületből alakul ki a legszűkebb vezetői kör, a jelenleg héttagú Állandó Bizottság. Hszi Csin-pingen és Li-Kö-csiang kormányfőn kívül az összes többi tag kiválna a korhatár miatt. Vannak spekulációk azzal kapcsolatban, hogy a korrupció elleni harc élharcosa, Vang Csi-san megtartja-e helyét. A 69 éves Vang megtartásával vétenének az iratlan pártszabályok ellen, amelyek 68 évben jelölik ki a korhatárt. A legutóbbi rendezvények, amelyeken méltatták munkáját, arra látszanak utalni, hogy a pártfőnök befolyásos támogatója mégiscsak visszavonul az első sorból.