Kína is befészkeli magát az Ádeni-öbölbe

Kína haditengerészeti ellátó támaszpontot épít Dzsibutiban.

A bázis a terv szerint 2017 végére lesz képes fogadni a hadihajókat - közölte Mahmud Ali Juszuf, a Vörös-tengert és az Ádeni-öblöt összekötő stratégiai fontosságú szoros partján fekvő apró ország külügyminisztere Johannesburgban, ahol kínai és afrikai vezetők csúcstalálkozót tartanak.

"A tárgyalások sikeresen befejeződtek. (...) Ez a támaszpont a kalózkodás elleni harcot, a Báb-el Mandeb-szoros biztonságát és mindenekelőtt a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalán, ezen a szoroson áthaladó kínai hajók biztonságát szolgálja" - mondta Juszuf, és hozzátette: Dzsibuti "stratégiai partnerként" tartja számon Kínát.

A kínai haditengerészet 2008 vége óta mintegy húsz bevetést teljesített Szomália partjai mentén és az Ádeni-öbölben, de gondokat okozott a távolság és a hajók ellátása - ismerte el Peking november végén.

Dzsibutiban Franciaországnak és az Egyesült Államoknak is van támaszpontja, így igen érdekes lesz, amint Kína is beleszól majd az Ádeni-öblön keresztül haladó olajkereskedelembe. Mint ismeretes, Szaúd-Arábia hisztérikus haraggal csapott le Jemenre, amikor az országban dúló polgárháború veszélyztette a tankerhajók újtját.