Kínai vadászgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Kínai vadászgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Három kínai vadászgép kedden átlépte a Tajvani-szoros középvonalát - közölte a tajpeji védelmi minisztérium. Az MTI azt írja, a középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között.

Előzőleg a védelmi tárca arról adott hírt, hogy

egy BZK-007 típusú kínai felderítő drón nyolc kínai katonai repülőgéppel együtt hétfőn a sziget délnyugati részén behatolt a tajvani légvédelmi azonosítási övezetbe (Air Defense Identification Zone - ADIZ).

Egy ország légvédelmi azonosítási övezete azt a célt szolgálja, hogy azonosítsák az ott áthaladó repülőgépeket. A tajvani ADIZ lényegesen nagyobb, mint a tajvani légtér, és helyenként egybeesik a kínaival.

Peking az utóbbi időszakban fokozta aktivitását Tajvan légvédelmi azonosítási övezetében, de katonai drónokat ritkán vet be ott. Múlt héten tajvani katonák egy közeli sziget fölött lelőttek egy azonosítatlan kereskedelmi drónt.

A feszültség jelentősen megnőtt a régióban, miután Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke látogatást tett Tajvanon, amelyet Kína saját területének tekint. Pelosi után több más amerikai küldöttség is Tajvanra látogatott, köztük képviselők és Arizona állam kormányzója. A kínai hadsereg válaszul eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezte meg a sziget körüli vizeken, és ezek során rakétákat is kilőtt. Tajvan a manőverekben egy kínai invázió előkészületeit gyanította.

Tajpej: a hadsereg fenntartja a jogot az önvédelemre, ha a kínai erők tajvani területre lépnek

Tajvan élne önvédelmi jogával, és ellentámadást kezdene, ha a kínai hadsereg tajvani területre lépne - szögezte le szerdán a sziget műveleti csoportjának vezetőhelyettese az MTI szerint. 

A tajvani külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a hét folyamán öt francia parlamenti képviselő érkezik a szigetre. A tárca közlése szerint a képviselők szerdától hétfőig fognak Tajvanon tartózkodni. A többpárti delegációt Cyril Pellevat szenátor vezeti.