Kínai milliárdosok személyes adatait tették közzé a Twitteren

Az ismeretlen twitterező így akarta bizonyítani, milyen könnyű hozzáférni egyes emberek kényes, személyes adataihoz.

A Tiwitter-fiók tulajdonosa azzal indokolta tettét, hogy így akarta bizonyítani, milyen könnyű hozzáférni egyes emberek kényes, személyes adataihoz a "feketepiacon".

A több tucatnyi érintett között van Jack Ma Jün, a világ legnagyobb online piacterének, az Alibabának az alapító tulajdonosa, Vang Csien-lin, az ország leggazdagabb embere, a Wanda Group elnöke, de a Tencent Holding vezére, a Xiaomi cég társalapítója, valamint egy tartományi kormányzó is szerepelt a listán.

A kormányzati, pénzügyi, információs technológiai és ipari szférában dolgozók közzétett adatai között voltak például személyazonosító okmányaik részletei, lakcímük. Egyes esetekben e személyek gyermekeire vonatkozó információk is nyilvánosságra kerültek.

A "senfencseng" (személyi igazolvány) néven publikáló twitterező fiókját időközben bezárták, a posztokat törölték, de legalább két esetben megerősítették, hogy a közölt adatok pontosak voltak.

"Bárkinek az adataihoz könnyű hozzájutni, függetlenül attól, hogy kormányzati hivatalnok, vagy híres személyiség"

 - üzente a világnak senfencseng. Hozzátette: "az átlagemberek információit megszerezni pedig olyan, mintha káposztát vennél".

A hongkongi lap által megkeresett érintettek nem reagáltak az újságírók megkeresésére, és a közbiztonsági minisztérium sem kívánta egyelőre kommentálni az ügyet. A lap megjegyzi, hogy az adatok kiszivárogtatása veszélyeztetheti az illetők bankszámláit, személyi biztonságát, lehetővé teheti közösségi média-fiókjuk elérhetőségét. Az eset az adatvédelem országosan tapasztalható krónikus hiányosságaira hívja fel a figyelmet - állapították meg.

Kínában, ahol 700 millió ember használja az internetet, és több mint 600 millióan rendelkeznek okostelefonnal, hivatalosan 2009 óta nem elérhető a Twitter szolgáltatása, de a "nagy kínai tűzfal" megkerülését szolgáló technikai megoldásokkal ugyanúgy használható, mint a szintén blokkolt Facebook.