A kínai parti őrség rövid időre bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-Kínai-tengeren

A kínai parti őrség rövid időre bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-Kínai-tengeren

A kínai parti őrség bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-Kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeténél és magához vette a hajó vontatta tárgyat, amelyről egyik fél sem adott bővebb információt - derül ki a Fülöp-szigeteki tengeri hatóságok hétfői tájékoztatásából.

Az MTI azt írja, az Alberto Carlos altengernagy jegyezte közleményben arról számolnak be, hogy

a kínai fél elvágta a vontatókötelet, úgy szerezte meg a csupán "lebegő tárgynak" nevezett terhet, melyet a hadsereg a vitatott hovatartozású, a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló Thitu-szigetektől 730 méterre nyugatra észlelt.

A sziget környékén a kínai haditengerészet nagy erőkkel van jelen.

A Daily Inquirer című Fülöp-szigeteki lap szerint az incidens után néhány órával a környéken robbanásokat lehetett hallani.

Az összetűzés vasárnap, néhány órával Kamala Harris amerikai alelnök Fülöp-szigetekre érkezte előtt történt.

Az ügyben nem sokkal később megszólaló Mao Ning kínai külügyi szóvivő tagadta, hogy a kínai parti őrség erőszakot alkalmazott volna, és leszögezte: a felek "barátságosan szót váltottak egymással, és a Fülöp-szigetekiek átadták nekünk a tárgyat".

A szóban forgó objektumról a szóvivő azt mondta, vagy egy rakéta hasznos terhéből kihullott fémdarab vagy pedig egy Kína által fellőtt űrhajó egy darabja.

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium részéről azt közölték, átfogó vizsgálatot indítanak az ügyben, jelenleg pedig a tengeri hatóságok jelentésére várnak.

Peking a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.

Saját követeléseit Peking azzal támasztja alá, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.