Kínos helyzetbe hozta a titkosszolgálatokat Gyöngyösi lejáratása

Egyébként nem Gyöngyösi üzletel Interpol-körözés alatt álló szaúdiakkal, hanem Orbán Viktor körei.

Hollik István többek között arról beszélt, hogy felkérte a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, vizsgálja ki Gyöngyösi Márton jobbikos politikus "rejtélyes találkozóját" egy újságíróval, mert erős a gyanú, hogy nemzetbiztonsági kockázatot is rejt magában ez a kapcsolat.

Gyöngyösit, a Jobbik külügyi vezetőjét azért támadják, mert nyilvános helyen, bármilyen titkolózás nélkül beszélgetett egy újságíróval, aki egy olyan lapnál dolgozott, ami mögött egyes vélelmek szerint Oroszország állhat.

A Habony-művek szenzációhajhászra sikeredett, egyébként jó eséllyel egy újabb ellenzéki politikus titkos megfigyelését jelentő esettel kapcsolatos vádakra reagálva Jakab Péter arra utalt, a kötvények és a Pharaon-botrány miatti kormányzati bosszúról lehet szó.

A Jobbik azzal, hogy szeretné elérni a letelepedési kötvény kivezettetését, veszélyezteti Rogán Antalék piszkos pénzét, nem utolsó sorban pedig Gyöngyösi Márton a napokban igen erőteljesen foglalkozott a Pharaon-botránnyal (...) tudtuk azt, hogy a Fidesz ezt nem fogja jó néven venni.

Hol volt az elhárítás?

Jakab szerint az, hogy egy országgyűlési képviselő egy újságíróval találkozik, nehezen mondható nemzetbiztonsági kockázatnak, de ha mégis az, akkor

nem Gyöngyösi Mártonnak és Vona Gábornak kell magyarázkodnia, hanem sokkal inkább az Alkotmányvédelmi Hivatalnak.

A jobbikos politikus szerint ugyanis érthetetlen, hogy amennyiben a Hídfő.ru újságírója valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az Alkotmányvédelmi Hivatal miért nem jelezte ezt Gyöngyösi felé, miért hagyták, hogy kétszer is találkozzon vele úgy, hogy a külügyi bizottság tagjaként nemzetbiztonsági védelmet kell élvezzen, hiszen minősített adatokkal rendelkezik.

A titkosszolgálat áll a Gyöngyösi Márton elleni akció mögött?

Már a bőnyi rendőrgyilkosság óta próbálkoznak a Habony-művekhez sorolható propagandalapok (Lokál, Ripost, Origo, 888), hogy vélt összefüggéseket találjanak a Jobbik és a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal között. A legújabb csemegét a Népszava szolgáltatta egy fotóval, amelyen Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi szakpolitikusa látható a Hídfő.ru újságírójával, aki a sajtóinformációk szerint összefüggésbe hozható az orosz titkosszolgálattal.

A kérdés szerinte az, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal alkalmatlan-e a feladatának elvégzésére, vagy ellenkezőleg: végzi a feladatát, csak nem a köz szolgálatában, hanem pártutasításnak eleget téve.

A szóvivő szerint ha utóbbiról van szó, az valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent, amit ki kell vizsgálni. Jakab elmondta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén ezeket a kérdéseket fel fogják tenni a jobbikosok, ahogyan arra is választ várnak, hogy a felvételeket ki, miért és hogyan készítette, illetve feltételezhető-e titkosszolgálati tevékenység az ügy hátterében.

A Jobbik arra is kíváncsi, a Fidesz mivel magyarázza, hogy a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök családja azzal a Ghaith Pharaonnal üzletel, akit az Interpol jelenleg is köröz, többek között illegális bevándorlás elősegítése, terrorizmus finanszírozása és nukleáris technológiával való kereskedelem miatt.

Az amerikai nagykövetség megerősítette: körözik Ghaith Pharaont

Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes. Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal - írta Eric Watnik a Magyar Idők megkeresésére.

Jakab Péter szerint ha Orbán Viktor komolyan gondolja, hogy Pharaon nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, akkor "ebben az országban ő az, aki a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelenti".