Kipenderítették az MNB alapítványai által milliókkal támogatott kamuegyetemet Sümegről

MNB-s pénzekkel stafírozták ki

Végh László (Fidesz-KDNP) felidézte: korábban a John Henry Newman Oktatási Központtal volt szerződése az önkormányzatnak a tervezett Felsőoktatási Képzési Központ üzemeltetőjeként, azt azonban a cég szerződésszegése és tartozása miatt még a képzés beindítása előtt, augusztus végén felbontották. A döntés különös pikantériája, hogy a most lapátra került Oktatási Központot az MNB alapítványai több tízmillió forinttal tömték ki.

Az önkormányzat azonban elkötelezett a felsőoktatási intézmény elindítása mellett, így új partnerként az Edutus Főiskolával kötött együttműködési szerződést szeptember közepén - tette hozzá a városvezető. A polgármester kifejtette: a tervek szerint gazdálkodás és menedzsment alapszak indul Sümegen a jövő év szeptemberében önköltséges formában, levelező tagozaton, ahová harminc hallgató felvételét tervezik. Hozzátette, a jövőben a szakok bővítését tervezik az intézményben, illetve folyamatban van az állami ösztöndíjas helyek iránti kérelem elbírálása is.

Végh László elmondta azt is, hogy a tatabányai székhelyű Edutus Főiskola jogelődje 1992-ben alakult Modern Üzleti Tudományok Főiskolája néven első magyarországi magániskolaként, szakterülete a gazdasági képzés, kiemelten a turisztika és a vendéglátás. A budapesti és székelyudvarhelyi tagozattal is rendelkező intézmény sümegi tagintézményét a főiskola és a város százszázalékos tulajdonában álló Sümegi Közszolgáltató Kft. fogja közösen üzemeltetni - fűzte hozzá.

Tízmillióknak veszhetett nyoma

Még júliusban azonnali hatállyal leváltották a Sümegi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot irányító cég ügyvezetőjét, majd a könyvvizsgálói jelentés és a jogászi szakvélemény megismerését követően rendőrségi feljelentést tett az új vezetés, mert nagy lett a valószínűsége, hogy gyanús pénzmozgások történtek, amit csak tetézett Kertész-Bakos Ferenc vezető iskolai végzettségének hitelességi kérdése.