Kis színes Nyugat-Afrikából

Avagy, amikor az egyik országocska nemzetközi elfogatóparancsot ad ki egy másik ország házelnöke ellen.

Burkina Faso nemzetközi elfogatóparancsot adott ki pénteken az elefántcsontparti házelnök ellen, mivel felelősnek tartja az országban tavaly végrehajtott sikertelen államcsínykísérletért - közölték pénteken katonai források.

A nyugat-afrikai ország hatóságai lehallgatott telefonbeszélgetések alapján döntöttek a Guillaume Soro elleni intézkedésről. A hatóságok a hangfelvételekre hivatkozva azt állítják, hogy a szomszédos Elefántcsontpart házelnökének köze van ahhoz az államcsínyhez, amellyel a burkinai elnöki gárda szeptemberben egy hétre magához ragadta a hatalmat, miközben az ügyvivő elnököt fogva tartotta.
    
A Burkina Fasó-i kormány a szeptemberben történtekkel összefüggésben már vádat emelt egy tábornok ellen, és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hatalomból 2014 októberében elűzött Blaise Compaore ellen is.
    
Sorónak és az általa vezetett lázadóknak kulcsszerepük volt a 2011-es elefántcsontparti polgárháborúban azáltal, hogy segítették Alassane Ouattara megválasztott elnököt az ország irányításáért folyó küzdelemben, amely azután robbant ki, hogy elődje, Laurent Gbagbo nem volt hajlandó elismerni választási vereségét. Gbagbo szövetségesei Compaore korábbi burkinai vezetőt Soro támogatásával vádolták meg.
    
Az elefántcsontparti házelnök egyik tanácsadója szerint ha Burkina Faso valóban elfogatóparancsot adott ki, azt ellenséges cselekedetnek tekintik, és nem hagyják válasz nélkül. Moussa Touré hozzátette ugyanakkor, hogy hivatalosan egyelőre nem tájékoztatták őket erről az intézkedésről, csupán a közösségi oldalakról értesültek Burkina Faso lépéséről.