Kishantos: újabb győzelem, de a sebek megmaradnak

Hivatalos: olyan cég nyert el földet, amely a pályázat benyújtásakor nem végzett mezőgazdasági tevékenységet.

Ahogy arról korábban írtunk, áprilisban Kishantos pert nyert a Földművelésügyi Minisztériummal szemben jóhírnév megsértése miatt indított jogi eljárás során. Akkor a bíróság kimondta, dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérleti díj elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített.
 
Nyilván, attól még, hogy Bitay papírt szerzett arról, hogy hazudott, még nem kellett távoznia az Orbán-kormányból...
 
Szerdán viszont a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) felett sikerült győzelmet aratnia a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete értelmében.
 
A bírósági döntés érvénytelenítette a Mező Vidék Bt. és az NFA között megkötött 28 hektárra vonatkozó földhaszonbérleti szerződést. Sajnos ez csak egy szimbolikus győzelem, hiszen a biogazdálkodás eredetileg 452 hektáron zajlott - jelenleg 9 hektár maradt meg a kishantosiak kezében ; az állam 10 parcellán hirdette meg ezeket a rendkívül értékes földeket.
 
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel a döntéssel Kishantos még nem kapta vissza Mező Vidék BT. által "elnyert" földet, hiszen arra az NFA egy új pályázatot ír majd ki.
 
Azonban az indoklás ettől még sokatmondó, és egyben ítéletet mond erre a szemünk előtt zajló, mégis azt arcátlanul letagadó fideszes földmutyiról is. Ugyanis az említett cég úgy nyert el földet, hogy a pályázat benyújtásakor nem végzett mezőgazdasági tevékenységet. Ez a tény pedig kizárta volna a pályázatból - már ha a földalapkezelőnél elsődleges szempont lett volna a magyar törvények betartása.
A bíróság kimondta, hogy a pályázat törvénytelen volt – összegzett a tárgyalást követően Ács Sándorné, az ökológiai gazdaság vezetője, a nol.hu-nak – Nem lehet véletlen, hogy a pályázati eredményhirdetés után nyomban lepermetezték a területeket, iszonyatos kárt okozva ezzel, mert a parcellákat csak hosszas várakozás után lehet újra bevonni a biogazdálkodásba. Siettek, mert az volt a céljuk, hogy biogazdálkodásra alkalmatlanná tegyék a földeket.
Arra a kérdésre, hogy pályáznak-e a felszabadult területekre a kiírandó új pályázaton, Ácsné azt mondta, minden négyzetcentiméterért harcolni fognak, mert ez Magyarország és a mezőgazdaság érdeke.
Ez az ítélet komoly erkölcsi és jogi elégtétel nekünk – nyilatkozta Ács Sándorné, és hozzátette: az igazság utat tör magának. Az ítélet ismeretében az államnak is meg kell értenie, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani Magyarországon.
Azonban azok a sebek, amiket a fideszes földéhség ejtett Kishantoson, illetve azokon a parlagon heverő földeken, melyekre csak a földalapú támogatások bezsebelése miatt pályáztak a haverok, nagyon nehezen fognak begyógyulni.