Kisiklathatta a felcsúti kisvasutat az Európai Bizottság

Az Európai Unió figyelmét is felkeltette a felcsúti kisvasút fejlesztése - számol be a Figyelő, majd kitér arra is, hogy az Alcsúti Arborétum a helyi fociklubhoz került.

Nosztalgia kisvasút vagy használhatatlan falusi villamos?

Mint az ismeretes 2013-ban megkapta a felcsúti vasút létesítési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. A nosztalgia kisvasút Bicske vasútállomáshoz tartozó HM sajátcélú vágány és az Alcsútdobozi Arborétum között közlekedne. A gazdasági lap szerint a legszembetűnőbb a kisvasút ötletében az, hogy napi 2500-7500 utassal számolnak. Ehhez képest a realitás az, hogy néhány száz utas is siker lenne.

  • A budapesti Gyermekvasút legforgalmasabb hónapjaiban is napi 1500 utast szállít.
  • A 811-es főút településen áthaladó szakaszán napi 4000 egységjármű suhan át és ebbe bele kell érteni az áthaladó forgalmat is.
  • A Figyelő szerint napi néhány száz utas is siker lenne.
  • Jelenleg napi 24 buszjárat jár erre, amely 1080 utast szállíthat, ekkora kihasználtság azonban nincs.
  • A “hosszú főutcás” településszerkezet miatt a buszos közlekedés a praktikusabb, hiszen a busznak több megállója lehet, a lakos közelebb szállhat le otthonához.
  • A településen 1824-en laknak.

Brüsszel számol

A Figyelő megkereste az Európai Bizottság regionális politikáért felelős sajtóképviseletét, a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban. Ők elmondták a lapnak, hogy nekik szemet szúrt már a projekt, és vizsgálják azt. Szerintük a pályázati kiíráshoz megfelelő tanulmányokat is mellékelni kell, többek között megvalósíthatóságit, illetve az operatív program céljaihoz hozzá kell járulnia  a beruházónak. Az OLAF, az EU csalás elleni hivatala nem kommentálta, hogy valóban nyomoznak -e ők is.

A cikk szerint gondot okozhat az is, hogy az 1693/2013-as kormányhatározat miért kérte fel a Miniszterelnökséget vezető minisztert arra, hogy írjon ki egy 600 milliós tendert a kisvasút támogatására, illetve az is érdekes kérdés, hogy milyen törvényi felhatalmazása volt a kabinetnek egy magántulajdonú fejlesztés közpénzzel történő támogatásáról dönteni?

Szép zöld gyepre került a cédrus

Mellesleg a felcsúti kisvasút végállomása az Alcsúti Arborétum, amit az államtól megkapott a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó alapítvány. Ennek háttere az, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával (DINPI) 2010. augusztus 31-én kötött szerződést az Alcsúti Arborétum üzemeltetésére. Az elsősorban labdarúgó utánpótlással foglalkozó intézményének a kuratóriumi elnöke: Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere. Az Alcsúti Arborétum egyébként honlapja szerint a XIX. századi növénytelepítés eredményeként egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. Itt van Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa is.

Egy stadionban pedig csak szép zöld gyepre van szükség.*

*Meg nosztalgia kisvasútra.