Kirúgásokat hozhat a különadó

Kirúgásokat hozhat a különadó

A kiskereskedelmi különadó címén befizetett összeg várhatóan több, mint amennyit bérfejlesztésre fordítanának a kereskedők – írja a Népszava. A baloldali napilapnak nyilatkozott Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki úgy véli, félő, hogy a végén a dolgozók isszák meg a levét.

Az érdekképviseleti vezető úgy számol, a két legnagyobb multinál az idén mintegy 7 milliárd forintot fordítottak béremelésre, év végig viszont 8 milliárd forint vagy még annál is több különadót kellene befizetniük. Sőt, szerinte a kisebb cégek adóterhe már 3-4 hónap alatt is több lesz, mint amennyit az idén fizetésemelésre költenek.

Karsai úgy gondolja, mindebből az következik, hogy

a jövő évi béremeléseknek búcsút mondhatnak a dolgozók, sőt, hamarosan csoportos létszámleépítések is jöhetnek.

Hozzátette, az élelmiszer-kereskedelem egyébként a különadó nélkül viszonylag jól átvészelte volna a koronavírus-járványt.

Kiemelte, a Spar például a megnövekedett márciusi forgalom miatt felvett új dolgozókat a különadóra hivatkozva bocsájtja most el, és az egyik nagy hazai bútoráruháznál is sor került már több mint 50 fős létszámleépítésre.

Itt a rendelet a különadókról

Kedden délután jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, mely a korábban Varga Mihály által már bejelentett banki különadó mellett a kiskereskedelmi üzletekre vonatkozó különadóról szóló szabályokat is ismerteti. A bankadó esetén semmi meglepetés nem ért minket, a pénzintézeteknek a korrigált mérlegfőösszeg 50 milliárd forintot meghaladó része után kell 0,19 százalék adót fizetni három részletben.

A kiskereskedelmi láncokra kivetett különadóból a kormányzat 36 milliárd bevételre számít, és ezt az összeget – ellentétben a bankokra kivetett, mindösszesen 55 milliárd forintra rúgó különadóval – nem kapják vissza a kereskedők, így nem tudják munkahelyvédelemre sem fordítani.