Kit terhel a felelősség vadgázolás esetén? (x)

Kit terhel a felelősség vadgázolás esetén? (x)

A legtöbb autós tart a vadgázolástól, hiszen egy nagyon veszélyes helyzet, ráadásul az sem teljesen egyértelmű, hogy kit terhel a felelősség, illetve kinek kell megtérítenie a keletkezett kárt. Rátesz a helyzetre egy lapáttal, hogy erre még a törvény sem ad egyértelmű útmutatást.

A bajt ugyan sokszor nem lehet megelőzni, azonban az anyagiakra fedezetet nyújthat a Genertel Biztosító Casco biztosítása. Ha bekövetkezik a baj, akkor hatalmas segítséget nyújthat a biztosítás, hiszen a vadkár töréskárnak minősül. Ha az autó totálkáros vagy akár csak komolyabban megsérült, akkor az anyagi segítség nagyon jól jön.

Mit kell tennünk, ha bekövetkezik a vadkár?

Vadgázolás esetén először is értesíteni kell a rendőrséget, illetve az illetékes vadásztársaságot, mert az elütött vad az ő tulajdonukat képezi. A vadat ne mozdítsuk el, hagyjuk mindent a helyén.

A szerencsétlenül járt állatot nem vihetjük el, hiszen az lopás lenne. Emellett mi magunk se menjünk el, maradjunk a helyszínen. Nem árt, ha szorgalmazzuk, hogy a hatóságok minél több képet és dokumentációt készítsenek, hogy adott esetben kiderülhessen, hogy nem mi hibáztunk.

Amikor a vadkár autóúton vagy autópályán következik be

Ha az autóúton vagy az autópályán ér minket a vadkár, akkor viszonylag egyértelmű a helyzet, hiszen a közútkezelő felelőssége a vad értékének megtérítése. Az autópálya elzárt terület, vagyis a közútkezelő felelőssége, hogy egyetlen vad se kerüljön az aszfaltra.

Új, nem túl kedvező szabályzat

2023. Július 1-től változás állt be a vadászati törvényben, ez azonban nem az autósoknak kedvez, ugyanis szinte lehetetlenné válik annak bizonyítása, hogy a baleset nem a mi hibánk, hanem a vadásztársaságot terheli a felelősség.

Egyedül abban az esetben vonható felelősségre a vadásztársaság, ha bizonyítani tudjuk, hogy a vad hajtás, lövés vagy űzés hatására került az úttestre. Ezt azonban a valóságban nem lehetséges igazolni, ráadásul a vadveszélyt jelző tábla hiánya sem segít rajtunk.

Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a jogszabályi környezet nem nekünk kedvez. Ettől függetlenül nem árt a baleset esetén helyszínelést kérni. Még abban az esetben is, ha szerencsésen megúsztuk személyi sérülés nélkül. Lehetőleg ne nyúljunk semmihez, a vadat se mozdítsuk el.

Ha szerencsénk van és kellőképp felkészültek voltunk, akkor kötöttünk Casco biztosítást, mely anyagi szempontból kihúzhat minket a csávából. Jobb, felkészülni és megelőzni a bajt, különben súlyos tanulópénz árán fogjuk megtanulni, hogy nehéz helyzetben mennyire fontos a biztosítás megkötése.

Különösen akkor, ha sokat közlekedünk erdőkkel szegélyezett autóutakon, ugyanis akkor még nagyobb esélye van annak, hogy egyszer csak bekövetkezik a vadkár. Természetesen ez esetben az is fontos, hogy elővigyázatosak legyünk és visszavegyünk a sebességből.