Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta a magyar sertéshúst

Csapás a magyarországi húsfeldolgozóknak.

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint. Egyelőre csupán Szingapúrral van esély megegyezni arról, hogy ha nem regisztrálnak újabb sertéspestises esetet, a korlátozott régión kívüli húsüzemek előtt ismét megnyílik a szingapúri piac - írták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjára hivatkozva.

A lap szerint az ázsiai vevők kiesése érzékenyen érinti a magyarországi húsfeldolgozókat.

Az utóbbi években ugyanis Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró, Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

Tavaly augusztusban, titokban Magyarországra látogattak a japán császári család tagjai: Akisino herceg és lánya, Mako hercegnő felkeresték a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Alcsútdoboz melletti mangalicatelepet is. A Magyar Nemzet akkor azt írta: a magánjellegű látogatás hátterében a császári családtagok szakmai érdeklődése állt, Akisino herceg ugyanis a természettudományok doktoraként haszonállatok háziasításáról végez kutatásokat, ezért magyarországi sertésfarmok és más állattenyésztő helyek iránt érdeklődött.