A kitörés napja: Három gyűlést betiltott a rendőrség

A kitörés napja: Három gyűlést betiltott a rendőrség

Február 11-re, a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójára több gyűlést is bejelentettek Budapesten, ezek közül hármat – amelyet a várban található Bécsi kapu területére terveztek – nem engedélyezett a rendőrség.

A Blikk idézi a rendőrség közlését és ez alapján idén hat különböző gyűlést jelentettek be február 11-re a budai vár területére, ezek közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) háromnak a megtartását tudomásul vette, hármat viszont megtiltott.

A gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet – szerepel a rendőrség honlapján megjelent indoklásban.

A dokumentumok szerint a BRFK három, magánszemély által kezdeményezett, a Bécsi kapunál tartandó gyűlést tiltott meg: az egyiken Budapest 1945-ös ostromának áldozataira, a másikon a kitörésben részt vett hősökre emlékeznének, a harmadik pedig a bejelentés szerint „neonáci túra” elleni tiltakozás lenne. Emellett egy budakeszi, hasonló tárgyú megemlékezésre sem adott engedélyt a Budaörsi Rendőrkapitányság.

Utóbbival kapcsolatban a rendőrség azt közölte, a társszervi tájékoztatás szerint az adott gyűlés összefüggésbe hozható a kitörés napi megemlékezéssel és a bejelentő személyével kapcsolatban is „bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá”. Hogy milyen összefüggésekre bukkantak, azt a rendőrség nem részletezte.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben” – közölte a rendőrség.