Szkripal-ügy: Oroszország kiutasított egy magyar diplomatát

Nem kell aggódni azonban a magyar és orosz kapcsolatokért.

Az orosz külügyminisztérium honlapjára hivatkozva a távirati iroda azt írta: a tárcához bekérették Balla János moszkvai nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át. A dokumentum értelmében Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz fővárosban működő magyar nagykövetség egyik munkatársát "válaszul Magyarország barátságtalan és megalapozatlan követelésére" egy orosz diplomácia alkalmazott kiutasítása ügyében "Nagy-Britanniának a Szkripal-ügyben Oroszországgal szemben megfogalmazott, bizonyítatlan vádjai alapján".

Nem valószínű azonban, hogy az ügy komolyabb feszültséget okozna a magyar és az orosz kapcsolatokban. Sokkal inkább kötelező körnek tűnik az oda-vissza kiutasítgatás, mint valódi feszültségnek.

Két hete a hvg.hu a Spiegelre hivatkozva írta azt, hogy a német lapnak EU-diplomaták az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elmondták:

Orbán Viktor miniszterelnök az oroszokat próbálta védeni a Szkripal-ügyben, de végül mégis kénytelen volt elfogadni a közös állásfoglalást.

A magyar kormány eddig mindig óvatosan nyilatkozott a Szkripal-ügy kapcsán, és bár elítélte az idegmérges támadást, de azt egyszer sem hozta összefüggésbe az oroszokkal.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington pedig 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását is. További 26 kormány utasított ki még orosz diplomatákat, Ukrajna 13-at, a többi ország pedig egy és négy közötti számban. A retorziókra Moszkva ugyanolyan lépésekkel válaszolt.A NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, az EU és több ország konzultációra hazarendelte moszkvai nagykövetét.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.