Putyinék elítélése ellen érvelt Orbán, de végül beállt a sorba Brüsszelben

A kormányfő az imázsépítő Facebook-videójában csak a migrációról beszélt.

Az orosz exhírszerzőt, Szkripalt és lányát egy olyan idegméreggel próbálták megölni, amelyet a múlt század 70-es, 80-as éveiben fejlesztett ki a Szovjetunió, és amelynek pusztító ereje többszöröse a korábban ismert idegmérgekének. Oroszország tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, az Európai Unió állam- és kormányfői szerint azonban nincs más hihető magyarázat, mint hogy Moszkva keze van a gyilkossági kísérletben. Az idegmérges támadás után mélypontra kerültek Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatai.

A hvg.hu pénteki cikkében azt írta. Orbán Viktor úgy állítja be a jelenlegi uniós vitát, hogy annak egyetlen témája a migráció, ugyanakkor azt elhallgatta legújabb Facebook-videójában is, hogy számtalan kérdésben kisebbségbe szorult a csúcstalálkozón.

Orbán Viktor az éjjel készült Facebook-videójában csak arról beszélt, hogy "súlyos és nehéz kérdésekkel foglalkoztak" a miniszterelnökök, de nem részletezte őket. Ugyanakkor kiemelte, hogy "a Magyarország számára legfontosabb kérdések", a migráció és a bevándorlás napirendre kerültek.

A hvg.hu szerint az uniós állam- és kormányfők legfontosabb döntése az Európai Unió nagykövetének hazarendelése volt Moszkvából. „Ezzel a döntéssel a 27-ek támogatták a klubból távozni készülő Nagy-Britanniát abban, ahogy az ország Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésére válaszol” - írta a lap. A hvg.hu hozzátette: London a gyér bizonyítékok ellenére nyíltan Moszkvát vádolja a gyilkossági kísérlettel, és a többi tagállam most ebben sietett Theresa May és kormánya segítségére.

A lap szintén a Spiegel beszámolójára hivatkozva azt írta: csak Magyarország és Görögország fogalmazott meg kételyeket, hogy Oroszország áll-e a mérgezés mögött. Orbán Viktor azonban a végén jóváhagyta a többségi álláspontot, sőt, másik szövetségesének, Erdogan török elnöknek az elítélését is megszavazta.

Az MTI csütörtökön beszámolt arról, hogy az Európai Unió határozottan elítéli Törökországot, amiért a török hatóságok "jogtalanul őrizetbe vettek" két görög katonát, valamint Ankara azon fenyegetőzése miatt, hogy megakadályozzák a ciprusi földgáz- és olajkitermelést.