Kivégeztek egy zöldségest a Határ úton – több boltos öngyilkos lett

Ha nem megy megegyezéssel, ellehetetlenítik a bódéjukhoz ragaszkodó boltosokat a Határ úti metróállomás felszíni részén, ahol megkezdődött a busz- és villamos-végállomás felújítása.

Eddig kerülgetni kellett a felbontott részeket, az elbontás alatt álló bódékat. Ma lezárták a buszállomást, körbekerítették a maradék üzleteket is. Az egyik tulajdonos reggel beállt az üzlet mellé autójával, de ott ragadt, mert a lebontott törmelékkel elbarikádozták a kiútját. Nagyobb részt sikerült megállapodni az üzletek tulajdonosaival áprilisig, de két édességbolt, egy zöldséges, egy mobilüzlet kitartott. A ferencvárosi városüzemeltetési és felújítási iroda vezetője elismerte, hogy perben állnak három boltossal, de ezt az ügyet „tovább húzni nem lehet”, a felújítás kezdeti időpontja, a tervekhez képest amúgy is megcsúszott.

A sikeresen felszámolt üzletek tulajdonosaival - az alfahir.hu értesülései szerint - aláírattak egy csalimegállapodást, miszerint néhány hónapra közterület-használati engedélyt kapnak, ezzel együtt azonban vállalták azt is, hogy felszólítás esetén mindenféle előbérleti igény nélkül elköltöznek. A négy megmaradt üzlet tulajdonosa megfogadta jogászuk tanácsát, aki szerint öngyilkosság lett volna hozzájárulni ezekhez a szerződésekhez.

A több évtizedes bódék magántulajdonban állnak, csak az alattuk lévő terület tulajdonjogával nem rendelkeztek a boltosok, ezért minden évben megújított közterület-használati engedély alapján működtek. A felújítási tervek nyilvánosságra kerülésével egy időben az önkormányzatok – a ferencvárosi és a fővárosi – nem újították meg ezeket az engedélyeket.

A bódék tulajdonosai azonban nem kártalanítást szerettek volna, hanem ígéretet arra, hogy ha a területen lesznek üzlethelyiségek, ott bérleti jogot vásárolhassanak. Ezt az ígéretet a látványtervekre mutogatva nem adta meg a helyhatóság, ehelyett elkezdték bírságolni a jogcím nélküli közterület-használókat, emiatt bírósági perek is kezdődtek.

A bontás megkezdése előtt két nappal, 2015. április 15-én ülésezett a ferencvárosi önkormányzat városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottsága, amelyen megjelentek a BKK képviselői is. Ez olvasható a ferencvaros.hu-n található jegyzőkönyvben:

„A BKK Zrt-vel jelenleg úgy egyeztünk meg, hogy úgy készítik el a felvonulási területet, hogy háborítatlanul hozzáférjenek a pavilonjukhoz, mivel ezt nem korlátozhatjuk, de ugyanakkor ellehetetlenítjük a működésüket, és két-három nap alatt elbontjuk a pavilonokat. Ez kényes kérdés, de nincs más lehetőség, mivel a felszólításokra nem reagálnak”.

Forrás: fb.com/jancsoandreakatalinlmp

A ferencvárosi önkormányzat annyi engedményt hajlandó tenni a területen maradtaknak, hogy a bírságokat elengedik, de kilátásba helyezték a rendőrség bevonását. A testület határozata arról is szól, hogy ha az elbontott épületek tulajdonosai kártérítést követelnek, azt a BKK-nak kell állnia. A bizottsági ülésen kiderült az is, hogy a látványtervekkel, és a boltosoknak mondottakkal ellentétben mégiscsak kerülnének kereskedelmi egységek a Határ útra, a kérdés az, hogy azokhoz ki szerezz majd bérleti jogot? Eleve biztosítják a közműkiállásait, de a vázlatterveken már megvan egy körülbelül 200 négyzetméteres kiszolgáló épület helye is. Az LMP szerint nem a megszokott boltosok kapnak újrázási lehetőséget, de a pontos leosztást nem ismeri az ellenzéki párt képviselője.

Egyébként a határozatot, amely megadta a szükséges engedélyeket a BKK és a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. számára, egyhangúan megszavazta a bizottság, azzal a feltétellel, hogy a boltosok esetleges kártalanítását a közlekedési vállalat biztosítja majd. Jancsó Andrea Katalin (LMP) önkormányzati képviselő, aki az ügyet a közösségi oldalán publikálta, az alfahir.hu számára elmondta, hogy a Fidesz-KDNP érdemi egyeztetést nem folytatott az ügyben, a testület nem lehetetett tisztában azzal, hogy a látványtervek alapján egy olyan határozatot fogadnak el, melynek következményei bonyolultabbak. Szilágyi Zsolt (Jobbik) az ülésen arról érdeklődött, hogy kit terhel a bontás költsége.

Ennek a képnek nincs köze a cikkhez

A Határ úti csomópont tényleg Dél-Pest egyik szégyenfoltja volt. A terület a IX. kerületi és a fővárosi önkormányzat kezelésében állt. 2013-ban György István (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes kezdeményezésére munkacsoport kezdte meg a tervezést. György 2014 elejére lebontott üzlethelyiségeket, nagyobb zöldfelületet ígért. A felújítást a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) irányítja, a 430 millió forintos költséget a főváros biztosítja.