Kizárták Magyarországot a Horizont programból, Orbánék megcsinálják a HU-rizont programot

Kizárták Magyarországot a Horizont programból, Orbánék megcsinálják a HU-rizont programot

A Jobbik-Konzervatívok régóta kongatta a vészharangot, hogy többek között ehhez is vezet majd a kormány Brüsszel elleni harca. A Fidesz újabb unortodox megoldást talált ki a helyzetre.

A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő program indul HU-rizont néven, amelyre 2024-ben 8 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette be pénteken Budapesten Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Hankó Balázs az Educatio Kiállításon kiemelte: a programból a magyar egyetemekkel partnerségben lévő külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozza a kormány.

Ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már most januárban pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot idén 8 milliárd forint támogatással

– fogalmazott az államtitkár.

Mint ismert,

hazánkat a jogállami mechanizmus miatt kizárták a Horizont nevű uniós kutatási programból.

A Magyarországnak járó pénzek egy jelentős részének befagyasztása mellett ugyanis megtiltotta, hogy uniós szervek szerződést kössenek magyar Közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal, pedig itthon az egyetemek és kutatóintézetek nagy része ilyen modellben működik a Fidesz közbenjárása nyomán.

Hankó kifejtette, hogy a HU-rizont program mellett 6 milliárd forintot különítettek el annak támogatására, hogy nemzetközi kutatók Magyarországon folytathassák kutatásaikat.

Emellett idén is támogatják azokat az egyetemeket, amelyek a Horizont Európa programban nem kaptak támogatást. A tavaly rendelkezésre álló 5 milliárd forintból 12 egyetem 43 kutatását támogatták, ezt a programot viszik tovább ebben az évben is 5,4 milliárd forint keretösszegből.

Ahogyan megírtuk, a napokban Navracsics Tibor beismerte: a magyar egyetemeknek az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvétele jelenleg zsákutcának tűnik. A Jobbik-Konzervatívok már jóval korábban figyelmeztetett, hogy többek között ehhez is vezet majd a kormány Brüsszel elleni harca.

Emlékezetes, a Jobbik-Konzervatívok egyértelműen tiltakozott az ellen, hogy az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz a magyar egyetemi világ 80 százalékát alapítványivá forgassa át érdemi egyeztetés nélkül, mégpedig olyan formában, hogy hivatalban lévő fideszes miniszterek, államtitkárok és a fideszes holdudvar megmondóemberei kerültek be a testületekbe.

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje szerint azonnal meg kell kezdeni az alapítványi fenntartású intézményekkel a tárgyalásokat arról, hogy minél előbb – különösen a nagy tudományegyetemek – visszakerüljenek állami fenntartásba, ahogy az a kontinentális Európában mindenhol szokásos.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)