Költözik a Pázmány, és mégsem

A festői szépségű piliscsabai campus az elmúlt években folyamatos kiszervezés alatt állt, több szakot is a fővárosba helyeztek át, így a Makovecz Imre által tervezett épületegyüttesben ma már csak lézengenek a hallgatók.
 
 
A Magyar Nemzet Online szerdán azt írta, forrásaik szerint már eldöntött tény, hogy tovább csonkítják a csabai campust, a pesti terjeszkedéshez pedig kibérelik az International Business School (IBS) régi, Tárogató utcai épületének egy részét. Ez azt jelenti, hogy társadalomtudományi képzésre már csak a fővárosban lehet majd járni.
 
„A Sophianumban (Mikszáth tér - a szerk.) leginkább a társadalomtudományi szakok kapnak helyet, és ez még inkább így lesz a jövőbeni profiltisztítást követően – a kommunikáció és médiatudomány alapszak azonban kivételt képez.” - közölte egy neve elhallgatását kérő informátor a lappal, s immár azt is tudni lehet, hogy a megállapodás végleges, és erről május elején az intézetek vezetői is tudomást szereztek.
 
„Az elmúlt négy-öt év statisztikái alapján a Piliscsabán meghirdetett képzések iránti kereslet – még a nagyobb szakokra is – meredeken csökkent.” Ugyanakkor „az a pletyka, miszerint szeptembertől az egész campus felköltözik, nem igaz, klasszikus kacsa. Ami helytálló, hogy a legtöbb, 2015 szeptemberében első évfolyamos alapszak Budapesten indul. A már meglévőket ez nem érinti.” - közölték.
 
 
A Pázmány BTK-t érintő változások 2011-ben kezdődtek, amióta Szuromi Szabolcs a rektor. Az egyetem vezetése állítólag azért is döntött a piliscsabai helyszín háttérbe helyezése mellett, mert ugyan a jelentkezők száma minden karon nőtt, itt a BTK lemaradásban van, és ennek köze lehet a fővárostól való távolságnak is. Ebben közrejátszhatott a Budapest-Esztergom vasútvonal röhejesen lassú felújítása is, amit negyedik éve csinálnak, és még mindig nem fejeztek be - a folyamatosan dugókba kerülő buszon kívül máshogy még kijutni sem lehet az egyetemre.
 
A campust ugyanakkor nem tervezik eladni, és amellett, hogy még továbbra is lesz ott néhány képzés, a tervek szerint egyfajta tudományos műhelyként, kutatóintézetként is számolnak vele. A Pázmány legutóbb azzal került a hírekbe, hogy valamiért kötelező alapozótárgyként bevezették a holokausztoktatást, kiváltva a hallgatók és a közvélemény felháborodását.

Az egyetem szerint bezárásról szó sincs, sőt

Szerdán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Piliscsaba polgármestere által közösen kiadott közlemény szerint "a PPKE legfelső vezetése 2014. november 18-tól a legmagasabb szinten folytat folyamatos tárgyalásokat Piliscsaba Város Önkormányzatával azokról a tervekről és lehetőségekről, amelyek alapján az Egyetem vezetősége nemcsak hogy nem megszüntetni, hanem fejleszteni kívánja az Intézmény piliscsabai jelenlétét".
 
- A Felek ehelyütt egybehangzóan rögzítik, hogy a 2015/2016. akadémiai év a PPKE BTK tekintetében, az oktatás minőségi fejlesztése és a nemzetköziesítés mellett, elsődlegesen a piliscsabai campus bölcsészet- és társadalomtudományi képzési funkciójának intenzív fejlesztésére fog fókuszálni, szem előtt tartva mind a kollégiumi kapacitás kihasználtságának helyreállítását, mind az épületkomplexumnak a regionális kulturális, sport- és szabadidős tevékenységbe történő erősebb bevonását - írták.