Kolumbiában egy kábítószerkartell fegyveresei településeket vettek blokád alá

Kolumbiában egy kábítószerkartell fegyveresei településeket vettek blokád alá

Már három civil és egy rendőr vesztette életét Kolumbia északi részén, ahol egy kábítószerkartell fegyveresei több települést blokád alá vettek, miután a hatóságok a kartell vezetőjének kiadásáról döntöttek az Egyesült Államokba - derül ki a kolumbiai védelmi minisztérium helyi idő szerint hétfőn tett bejelentéséből.

Az MTI szemléje szerint az Öböl-klán nevű kartell csütörtökön vette át az irányítást öt északi tartomány - Choco, Sucre, Bolívar, Antioquia és Córdoba - összesen 138 körzete felett azt követően, hogy az António Usuga - másnéven Otoniel - kiadatásáról szóló döntést bejelentették.

A blokád alá vont településeken bezáratták a boltokat, iskolákat, felfüggesztették a tömegközlekedést, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.

Elemzők szerint a blokád azt bizonyítja, a kolumbiai hatóságok még mindig nem tudtak úrrá lenni az országban garázdálkodó bűnbandákon, kiemelve, hogy ismert bűnözők elfogása még nem jelenti azt, hogy a latin-amerikai ország megszabadult a bűnbandák jelentette biztonsági fenyegetéstől.

Ivan Duque kolumbiai elnök vasárnap mindazonáltal elszigetelt incidensnek nevezte a blokádot, és hangsúlyozta, hogy vezetői eltávolítása után a kartell meggyengült.

A rendőrség több mint egymillió dollárt ajánlott fel a bűnbanda három új vezetőjének a kézre kerítéséért.