Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de beismerés – Orbán Viktor és a harmadik oltás

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de beismerés – Orbán Viktor és a harmadik oltás

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Belátom, vesszőparipám a belátás. Pontosabban annak hiánya, ami az elképzelt tökéletesség teljesíthetetlensége miatt gúzsba köti az ember szabadságát. Mert ilyenkor az ember önmagával szemben olyan dolgot vár el, illetve olyat akar láttatni magáról a külvilággal, amire éppen az ember mivolta miatt képtelen. Van az a helyzet, amikor valaki érzi, szinte már tudja, hogy tévedett, de ahelyett, hogy ezt a teljesen természetes állapotot tudomásul venné, korrigálná, amit korrigálni kell, inkább erővel nyomja tovább a tévedését, vagy mismásol, és bízik benne, hogy majd elül az ügy, feledésbe merül ez a „rettenetes” presztízsveszteség, hogy valamit benézett.

Ez a talmi tökéletességhez való ragaszkodás nemcsak az ember és ember közötti kapcsolatok minőségét rontja, hanem mérgezi a közéletet is, amiben nyilvánvalóan annál nagyobb a felelőssége valakinek, minél nagyobb cselekvési képességgel rendelkezik a társadalom állapotára gyakorolt hatásában.

Mindezeket figyelembe véve, amolyan „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” alapon már azt is tudom értékelni, ha legalább a sorok között olvasva tetten érhető a belátás. Mint ahogyan például Orbán Viktor ezt megtette, amikor szokásos pénteki rádióinterjújában a harmadik oltás lehetőségéről szólva azt mondta,

a magyar kormány azt gondolja, hogy olyan véleményt nem ismerünk, amely szerint ártana. A vita arról szól, hogy mennyire hasznos. Félni nem kell a harmadik oltástól, és ha nem kell tőle félni, és az emberek biztonságérzetét pedig növeli, ha megkapják, akkor miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől?

Habár ez a részlet nem került kidomborításra, teljesen nyilvánvaló, így a kormányfő is pontosan tudhatja, hogy a harmadik oltás a Sinopharm-vakcina miatt került egyáltalán napirendre, miután egyre több vizsgálat mutatta ki, hogy sokaknál a második oltás beadása után két héttel sem alakult ki a szükséges védelem. Ezt igazolták a például a Videoton dolgozói körében elvégzett vizsgálatok, illetve a Fővárosi Önkormányzat által biztosított antitestmérések is, amire persze a kormány reakciója az volt, hogy Soros.

A sorok közötti beismerésen belüli ügyes mismásolás a kormányfőnek az a gondolatmenete, miszerint, ha az emberek biztonságérzetét növeli a harmadik oltás, akkor miért ne kaphatnák meg. A gond itt azzal van, hogy

a biztonság és a biztonságérzet között elég nagy különbség van.

Például a biztonsági övet nem azért kötöm be, mert nagyobb biztonságérzetet ad (ezért hívják biztonsági, nem pedig biztonságérzeti övnek), hanem mert egy balesetben az életemet mentheti meg. Akit érint, mert nem alakult ki a védettsége, az nem azért szeretné megkapni a harmadik oltást, mert ettől nő a biztonságérzete, hanem mert abban bízik, hogy az már beindítja nála az antitesttermelést, ami adott esetben – a biztonsági övhöz hasonlóan – megmentheti az életét.