Komoly harc folyik az MSZP vezetéséért?

Nagy a bizonytalanság az MSZP-ben a júniusi tisztújító kongresszus miatt.

 „Egy elnökjelölt sincs abban a helyzetben, hogy nagyon ragaszkodjon valakihez” – mondta a lapnak az MSZP egyik országgyűlési képviselője. Egyelőre az alelnöki pozícióval szemezgetők között sincs olyan, aki biztos befutónak számítana.  Kérdéses, hogy a status quo akarása vagy a reformdüh uralkodik-e el a soron következő kongresszuson. Ez dönthet a szocialista fejekben összeálló Tóbiás–Gőgös–Botka- és Molnár–Tóth/Ujhelyi–Hiller-féle trojka jövőjéről.

Tóbiás Józsefet már sokan leírták, de aztán erőre kapott, közte és Molnár Gyula között fog eldőlni, hogy ki vezesse tovább a szocialistákat.

Az újrázni akaró jelenlegi elnök, Tóbiás József esélyeit nem sokra tartották az MSZP-ben a június ­25-ei tisztújító kongresszus bejelentésekor. Azóta viszont a javára fordult a helyzet: a legtöbben közte és Molnár Gyula közötti mérkőzésnek tartják az elnöki posztért folyó küzdelmet. „Jöhetett volna bárki, aki elég jó a Tóbiással elégedetleneknek. Gyula lett az, de hamar elrontotta” – utalt egy MSZP-s politikus a volt újbudai polgármester korábbi kijelentéseire, amelyeket többen kéznyújtásként értelmeztek Gyurcsány Ferenc és pártja felé.

Ez visszahozta Tóbiást a meccs­be, de továbbra is Molnár tűnik a fő esélyesnek. Ehhez elég egy pillantást vetni térképünkre, amelyen az látszik, hogy a megyék hány küldöttet delegálnak a kongresszusra. A legnépesebb tábort küldő Budapesten elsöprő Molnár előnye, és mögötte áll a Baranya megyei szervezet is. A visszavonuló Puch ­Lászlót a megyei elnöki székben váltó ­Tóth Bertalan ugyanis egyértelműen Molnárhoz húz.

A Molnár Gyula köréhez sorolt Tóth Bertalan az elnökhelyettesi posztért, azaz a párt második tisztségéért indul. Az MNB-alapítványok ügyé­ben sokat szereplő politikus győzelme azért is elképzelhető, mert a jelenlegi elnökhelyettessel, Gőgös Zoltánnal a Népszabadság információi szerint sokan elégedetlenek.

Az elnökhelyettesi posztra Ujhelyi István neve is felvetődött: a jelenlegi alelnök, EP-képviselő egy háttérbeszélgetésen sejtelmesen annyit közölt, hogy valamilyen tisztséget szeretne vállalni a következő két évben is. A jelenlegi helyzetben nem dolgozik ellene, hogy őt is Molnár Gyulához látják közelebb.