Mészárosnak is érdeke, hogy a Koncz családnál maradjon a parlamenti mandátum

Mészárosnak is érdeke, hogy a Koncz családnál maradjon a parlamenti mandátum

A Mészáros-birodalom két legfontosabb cégének egyikét, vagyis a Talentis Groupot négy ember képviselheti: a felcsúti milliárdos három gyermeke, valamint Konczné Kondás Tünde.

Bizalmi állásról van szó – írja a HVG csütörtökön megjelent cikkében –, hiszen Konczné már nemcsak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságokat tudhat magáénak a Mészáros-csoportban, hanem annak a Talentis Groupnak a vezérigazgatója is, amelynek két tulajdonosa a ma már válófélben lévő Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix.

Elbénázott olasz trikolórral hirdeti magát Koncz Zsófia

Szeretettel nyújtom át Önöknek, kiadványunk első lapszámát. - írja közösségi oldalán Koncz Zsófia, a borsodi időközi országgyűlési választás fideszes képviselő-jelöltje. A kampányában helyi, illetve országos politikai ügyekkel nem foglalkozó Koncz Zsófia alig szólalt meg. Ha valahol mégis megjelent, akkor csak néhány percig állt választói rendelkezésére, a sajtóval egyáltalán nem állt szóba és ha mégis mondott valamit, akkor az többnyire egészen rövid, ámde annál semmitmondóbb beszéd volt.

Júniusban Konczné a szavazatokat számlálta a cég közgyűlésén, ezekkel eredménytartalékba helyezték a 2019-ben besöpört 10,5 milliárd forint profitot. Amellett, hogy a Talentis nevén van a 2Rule sportmárka gyártójától kezdve a Csányiéktól megvásárolt golfklubon keresztül a zalaegerszegi építőipari vállalatig, a ZÁÉV-ig számtalan vagyontárgy, a cégnek 6,7 százalékos részesedése van a birodalom másik központjában, a tőzsdén jegyzett Opus Globalban is. Konczné tehát szinte mindenre rálát, ami Mészároséknál történik.

A HVG két évvel ezelőtt feltette a kérdést, ki is az a Konczné Kondás Tünde, ám személye továbbra sem került reflektorfénybe, szerepe fontosabb lett a felcsúti milliárdos vállalatánál.

Orbán Viktor a Koncz család lekötelezettje: rövid válasz a Konczné múltját firtató kérdésre.

Férje, Koncz Ferenc még a kétezres évek elején segített elsimítani azt a tokaj-hegyaljai cégügyet, amelyben majdhogynem ráégett a korrupció vádja a kormányfőre. Hiszen Orbán Viktor a felesége, Lévai Anikó nevén lévő vállalat ügyében azt mondta:

ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet,

ezzel pedig gyakorlatilag egyértelművé tette, hogy befolyásuk van a szőlőtermelőknek kiírt pályázatokra.

Orbánék az üzlet sikerének okán sokszor hagyatkoztak „söprögetőkre”, példaként említendő a bortermelők körében jól ismert Toldi Miklós, aki cégének ügyvezetője Koncz Ferenc volt.

Borsodi időközi választás: a helyi választási bizottság elkaszálta a Koncz Zsófia elleni újabb kifogást

Hiába jelentették fel a Fidesz jelöltjét, a Blikk információi szerint a helyi választási bizottság elutasította a kifogást. Az október 11-i borsod 6-os időközi országgyűlési választáson függetlenként induló Tóth Ádám többek között azért jelentette fel a kormánypártok jelöltjét, mert ingyenes tankönyveket vitt egy iskolába a kampány során.

S amikor még 2005-ben az Élet és Irodalom birtokába kerültek a cégiratok, az Országgyűlésben vizsgálóbizottságot is felállítottak „az Orbán család állami forrásból történő gazdagodásának” feltárására, a testületben pedig az ősfideszes s tősgyökeres szerencsi politikus, Koncz Ferenc is helyet kapott. A testület egyik megállapítása alapján Lévai Anikó 2001-ben éppen pár héttel az előtt szerzett 54 hektár termőföldet Felcsút környékén, hogy egy parlamenti döntés igen-igen felértékelte a területet.

A kormányfő felesége 6 millió forintért vette meg a birtokot a herceghalmi állami gazdaság vezérigazgatójától, aki pár hónappal előtte 5,5 millióért jutott hozzá a földekhez. Majd

alig pár héttel az után, hogy Lévai megvette a földeket, az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amellyel éppen ott, Felcsút környékén oldották meg a belterületi vízelvezetést.

Amikor a parlament négy év múlva megvizsgálta a vagyonszerzés körülményeit, a föld már alsó hangon 34 millió forintot ért. A Talentis Group a herceghalmi gazdaság maradványain jött létre, s 2016-ban Mészáros Lőrinchez került, 2019-ben pedig Konczné igazgatása alá.

Koncz egyébként az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának tagja és az éghajlatvédelmi albizottság elnöke volt, ezekhez tartozik a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogalkotás is.

Borsodi választás: a sajtó akkor etikus, ha nem tesz fel kínos kérdéseket a fideszes jelöltnek

Hiába próbált kérdéseket feltenni az N1TV és az Alfahír Koncz Zsófiának, a borsodi időközi országgyűlési választás kormánypárti jelöltjének, ő ugyanis lényegében semmire nem volt hajlandó válaszolni. Hallott már a sajtóetikáról? - fakadt ki dühödten, amikor az újságírók kérdezni merték, merthogy Koncznak az volt a berögződése, hogy ő tényleg nem ér rá beszélgetni a tőle és pártjától független sajtóval.

Az utóbbi évben az Orbán-kormány klímapolitikájában megszületett a jogszabály az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Koncz vezérszónoklatával pedig törvényt alkottak arról, hogy egyszerűsítik a környezetikár-mentesítést és a beruházásokat a barnamezős területeken, illetve előkészítés alatt áll egy új hivatal is (Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala) a hulladékok újrahasznosítására, továbbá a betétdíj újbóli bevezetése a palackokra, üvegekre, fémdobozokra. Mészáros pedig hogy, hogy nem, új ágazatban jelent meg, ami nem más, mint a hulladékgazdálkodás: megvett egy olyan magyar cégcsoportot (Envirotist), ami az egyik legtapasztaltabb a kármentesítésben, másrészt új vállalkozást is alapított GreenpetRecycle néven műanyag palackok feldolgozására.

Ezen feladatokat az állam hamarosan koncessziók formájában adja át magánvállalkozóknak, ezt pedig Rogán Antal új hivatala, a Nemzeti Koncessziós Iroda gyakorolhatja.

S ugyan még fideszes körökben is többen úgy gondolták, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, Demeter Ervin, vagy a vesztes miskolci polgármesterjelölt, Alakszai Zoltán is alkalmas lett volna a parlamenti képviselői posztra, ezek a javaslatok meg se hallattak. Hiszen a logikus érv: Koncz Zsófia fiatal és nő.

A Fidesz jelöltje pedig sorra kapja a gyanús állami mankókat, hiszen Koncz Zsófia hol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerencsi csokigyártásról készült kisfilmjében szerepelhet, hol a Magyar Közút vezérigazgatójával állapodik meg (jelöltként) a Tiszalúc és Tiszadob közötti kátyúk megszüntetésében.

Aktivistákból sem szenved ám hiányt, hiszen a Fidesz központjában augusztusban kiadták a parancsot: a párt minden helyi képviselőjének hat embert kell küldenie a csapatba. A választókerület szervezettségéről Mengyi Roland gondoskodott, aki épp a kecskeméti börtönben tölti büntetését bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalásért, egykori munkatársai pedig a kormánypárt szekerét tolják.

Az ongai Fidesz-elnök, Horváth Anikó, aki korábban Mengyi rendezvényein tűnt fel, most Koncz Zsófia kampányeseményeit osztja szorgosan a szervezet közösségi oldalán.