Konténerrendelés és sittszállítás: mi kerülhet a tárolóba? (x)

Konténerrendelés és sittszállítás: mi kerülhet a tárolóba? (x)

A konténerrendelés az egyik legjobb módja annak, hogy a hulladékot hatékonyan el tudjuk szállítani. Van az a mennyiség, aminél már nem érdemes azzal próbálkozni, hogy mi magunk oldjuk meg a feladatot. Pláne, ha egy építkezésről, felújításról vagy lomtalanításról van szó. Gyakori kérdés azonban, hogy mégis mit lehet a konténerbe rakni?

Mit szabad és mit nem?

A konténerrendelés számtalan előnnyel rendelkezik, ami ma már bárki számára elérhető. Magánszemélyek, cégek és önkormányzatok is nyugodtan használhatják ezt a szolgáltatást. A rendelés során azonban több tényezőre is oda kell figyelni, amelyek közé tartozik az, hogy pontosan mit lehet a konténerbe pakolni és mit nem. Vannak olyan anyagok, amelyeket szigorúan tilos ilyen módon szállítani.

A sittes konténerbe nyugodtan lehet a felújítások, építkezések során keletkező építőanyagot, maltert, bontott téglát, kisebb betondarabokat, építőanyagok csomagolását, nyílászárók kereteit és más, az építkezésből származó hulladékot tenni. Ha bontásról beszélünk, függetlenül attól, hogy lakó vagy nem lakó ingatlan, ház, épület, tároló vagy csarnok az “áldozat”, akkor is használhatjuk a konténereket.

Veszélyes hulladékot viszont nem szabad a tárolóba helyezni. Idetartozik a palatető, pala, festék, hígító, olaj, olajjal szennyezett rongyok és textíliák, akkumulátor, TV, kátránypapír, elem, híradástechnikai eszközök. Ha ezek közül valamelyik mégis szerepel a hulladékban, akkor sem kell pánikba esni. Erre is van megoldás, de ezt mindenképpen jelezni kell az egyeztetés során, mivel itt nem konténerre lesz szükség a szállításhoz.

Mire van még szükség a rendeléshez?

A hulladék összetétele csupán egy adat, amit meg kell adni a rendelés során. Ezenkívül még három információra lesz szükség. A konténer méretére, ami minimum 4, maximum 8 köbméter lehet. Általános ajánlás az, hogy inkább nagyobbat rendeljünk, mint amit elsőre kigondoltunk. Ezzel garantáltan el fog férni az összes hulladék a tárolóban, és a szállítónak sem kell kétszer fordulnia, ami a művelet idejét és a költségeket is növelné.

A maradék két paraméter a szállítás ideje és helye. Mindenképpen olyan időpontot adjunk meg, amikor mi is a helyszínen tudunk tartózkodni, hogy zökkenőmentes legyen a konténer elhelyezése és a berakodás. A szállítás helye természetesen a lakcím, de itt szükség lesz némi előkészítésre.

Nem mindegy, hova rakjuk a konténert

Ha van udvar vagy hely az építési, bontási területen, akkor szükség lesz némi előkészületre. Ajánlott előre megtervezni, hogy pontosan hova kerül a konténer, lehetőleg minél közelebb a hulladékhoz, amit el kell szállítani. A kapubeállónak minimum 3 méter magasnak és 3 méter szélesnek kell lennie.

Ha nincs udvar, akkor közterületen kell lerakni a konténert, ehhez pedig közterület-használati engedélyre lesz szükség. Ezt minden esetben a megrendelőnek kell beszereznie a helyi illetékes önkormányzatnál.