Konvenciók után: A demokraták tisztogatnak, a republikánusok dezertálnak

Egyik térfélen sem csitulnak a kedélyek, pedig még el sem kezdődött a kampány.

Demokrata vendetta

Miután a pártelnök, Debbie Wasserman Schultz már a demokraták philadelphiai konvenciója előtti napon kényszerűen benyújtotta lemondását, és helyét a nagy tekintélyű Donna Brazile vette át, megkezdődtek az országos bizottságon belüli leszámolások.

Kedd este Amy Dacey, a DNC vezérigazgatója, Luis Miranda kommunikációs vezető és Brad Marshall pénzügyekért felelős vezető mondott le.

Elemzők - így például a kongresszusi politikával és pártügyekkel foglalkozó The Hill című lap - szerint egyértelmű, hogy a távozások azt jelzik: megkezdődött a sok skandalummal, de elsősorban a mintegy húszezer elektronikus levél kiszivárgásának botrányával terhelt pártvezetés "megtisztítása".

A nyilvánosságra került levelekből egyebek között az is kiderült, hogy a pártvezetés munkatársai között is voltak, akik Bernie Sanders, Hillary Clinton pártbeli korábbi vetélytársa ellen szervezkedtek.

A most távozó Brad Marshall például arról írt levelet a Kentuckyban és Nyugat-Virginiában dolgozó demokrata aktivistáknak, hogy ezekben a szövetségi államokban Bernie Sanders szenátor ellen fel kellene használni feltételezett ateizmusát. Mind a két államban ugyanis nagy lélekszámú evangéliumi keresztény közösség él, amely kifejezetten rossz szemmel nézi az ateizmust. A szintén most távozó Amy Dacey pedig például erre a levélre ráírta: "Ámen".

"Ezt a házat ki

kell takarítani"

- jelentette ki Bernie Sanders vermonti szenátor egyik szóvivője, Nina Turner.

A demokrata pártvezetésbeli ellentmondásokat Donald Trump sem hagyta szó nélkül, és így nyilatkozott az esetről:

"Clinton mindenről tudott, ami ott folyt. Tudta, hogy a rendszert elcsalják, hogy Bernie Sandersnek soha nem volt esélye"

- fogalmazott Trump.

Republikánus forgószél

A republikánus elnökjelöltnek azonban a maga háza táján is lenne mit söprögetnie, mivel sajtóhírek szerint személye annyira megosztja a párt hagyományos támogatói körét, hogy egyes mecénások nyíltan Hillary Clinton mögé sorolnak, csak hogy ne ő legyen a következő amerikai elnök.

Meg Whitman, a Hewlett-Packard ügyvezetője például teljes mellszélességgel a volt first-lady mellé állt, és kijelentette, hogy minden republikánust igyekszik majd meggyőzni arról, hogy a demokraták jelöltjét támogassa. Az üzletasszony anyagi felajánlást is tett Clinton felé:

információk szerint "legalább hat számjegyű összeggel" kívánja segíteni a politikus kampányát.

Richard Hanna, New York-i republikánus szenátor és Maria Comella, Chris Christie kampánymenedzsere után Whitman a harmadik republikánus közéleti figura, aki demonstratív módon Clinton mögé áll az elnökségért folytatott küzdelemben, ami katasztrofális lavinát indíthat el a párton belül.

A helyzetet csak fokozza, hogy Trump nem támogatja az újraválasztásért induló Paul Ryan wisconsini képviselőt és John McCain arizonai szenátort. Mindkét politikus Trump komoly kritikusának számít, ugyanakkor a Republikánus Párton belül mindketten nagy befolyással rendelkeznek.

"Kedvelem Pault, de szörnyű idők járják most országunkban és nagyon erős vezetőkre van szükségünk, nagyon-nagyon erős vezetésre" - fogalmazott Ryanről, és a wisconsini politikus támogatását illetően leszögezte: "még nem tartok ott. Még nem tartok ott".

Ezzel szó szerint azt mondta, amit pár hónappal ezelőtt a házelnök ismételgetett róla, mielőtt nagy nehezen támogatásáról biztosította.

Az arizonai szenátor, John McCain támogatásáról, illetve ennek elmaradásáról Trump határozott nyilatkozatot adott. Támogatásáról azt mondta: "soha nem tartottam ott".

A republikánus elnökjelölt közölte:

szerinte McCain szenátornak jobb munkát kellett volna végeznie a veteránok érdekében.

"Ezért jöttünk ki mindig nehezen Johnnal, mert a veteránjaink nem részesülnek megfelelő elbánásban. Nem bánnak velük korrekt módon"

- szögezte le Donald Trump.