Koporsóval a háború ellen

"Nem a mi háborúnk, nem a magyarság háborúja és nem Magyarország háborúja" - jelentette ki a HVIM, a Jobbik és a Jobbik IT hétfő este. 

"Kifejezetten sokkoló formáját választottuk ennek a felvonulásnak" - kezdte sajtótájékoztatóját Magvasi Adrián, a HVIM vezetőségi tagja. Valóban sokkoló volt a Parlamenttől a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé érkező fáklyás felvonulás, amelyen a HVIM, a Jobbik és a Jobbik IT tagjai egy koporsót is vittek. A vármegyés vezető indoklásul elmondta, hogy jelenleg Ukrajnában is sokkoló, ami zajlik, ezért volt szükség arra, hogy rendhagyó módon tartsák meg a szervezetek közös sajtótájékoztatóját.

"A magyar társadalom nagy része talán nem tudja, hogy tőle nem is olyan messze zajlik egy olyan háború, amelyben magyarok is érintettek. Érintettek, de egyáltalán nem érdekeltek benne"

 - hangsúlyozta Magvasi, aki leszögezte, hogy egyetlen magyar áldozat, egyetlen csepp magyar vér is sok egy olyan háborúban, amely nem is Oroszország és Ukrajna között zajlik, hanem csupán a nagyhatalmak politikai játszmája.

Tiltakozott a NATO és a Nyugat nyomása ellen, valamint bírálta a magyar kormány és a külügy politikáját is, mert szerinte nem tesznek meg mindent azért, hogy megvédjék a kárpátaljai magyarokat. Példaként hozta fel a délszláv háborút, amely során szerinte idegen érdekek kényszerítették a magyarokat, hogy részt vegyenek egy olyan háborúban, ahol a magyarok érdeke háttérbe szorult, sokan a vérüket adták, és még egy autonómiát sem sikerült kiharcolni. Hozzátette, a figyelemfelkeltő rendezvénnyel az ehhez hasonló helyzetet szeretnék elkerülni.

Szávay István, a Jobbik alelnöke ezután hangsúlyozta, hogy két okból is választották a sajtótájékoztató címének, hogy "Nem a mi háborúnk". A párt nemzetpolitikai kabinetének elnöke szerint egyrészt ez nem Magyarország háborúja, és a párt álláspontja szerint minden NATO-kötelezettség ellenére is az országnak semlegesnek kell maradnia. 

"Semmiképpen sem értünk egyet azzal, hogy a nyugati hatalmak, akár az Egyesült Államok, akár más országok fegyvereket szállítsanak Ukrajnának"

 - hangsúlyozta a képviselő, aki emlékeztetett a szombaton tartott müncheni biztonságpolitikai konferenciára, ahol John McCain befolyásos republikánus szenátor szinte követelte, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket Ukrajnának, akár az elnök egyetértése nélkül is. "Amennyiben ez bekövetkezik, úgy borítékolható, hogy a konfliktus ki fog szélesedni, és Magyarországnak ebből ki kell maradni" - emelte ki Szávay.

Ismertette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szintén ezen a konferencián elmondott szavait, aki megvédte a kárpátaljai magyarokat (több más ukrajnai nemzeti közösség mellett), és hozzátette, hogy a Jobbik kíváncsi lenne az Egyesült Államok véleményére is, hogy milyen rendezési feltételeket követelne meg Ukrajnától, ezért a holnapi napon levélben fog fordulni Colleen Bell, amerikai nagykövethez, hogy megtudja, vajon az ő kormánya is olyan fontosnak tartja-e a nemzetiségi közösségek jogainak biztosítását.

"Nem a mi háborúnk abból a szempontból sem, hogy a kárpátaljai magyarságnak ehhez a háborúhoz semmi köze sincsen. Egészen elképesztőnek tartjuk azt, hogy mind a magyar kormány, mind a szövetségese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) arról beszél, hogy eredmény lenne az, ha arányos lenne a sorozás" - hangsúlyozta annak kapcsán, hogy jelenleg Kárpátalja megyére és azon belül Beregszász járásra aránytalanul sok, kétszeres-háromszoros a kézbesíteni próbált behívók száma.

"Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője nemrég, amikor a mozgósítás negyedik üteméről szavaztak, akkor nem nyomott gombot, nem tiltakozott, nem adott le egy 'nem' szavazatot arra a mozgósítási rendeletre, amelynek értelmében több száz magyar fiatalt, férfit, apát, férjet fenyegethet a behívás veszélye" - emlékeztetett, és hozzátette, hogy nem arányosságról kell beszélni, hanem egyetlen magyar áldozat is sok. Végül elmondta, hogy ugyanúgy nincs köze a magyaroknak a háborúhoz, mint ahogy az ott élő lengyeleknek, románoknak és ruszinoknak sem.