Korbács és emberi jogok

Erről a remek intézményről eddig nem nagyon hallhattunk a hazai médiában. Holott az azért elég tanulságos, hogy miközben Iránnal szemben különböző szankciók vannak érvényben, addig az iszlamista terrorizmus aranyfokozatú támogatója (mellékállásban az USA fő közel-keleti szövetségese), Szaúd-Arábia ilyen cuki intézményeket hozhat létre Európában a „párbeszéd erősítésére”.

Nem minden pénteken

A volt főtitkárhelyettes, Claudia Bandion-Ortner még októberben a Profil című üzleti hetilapnak adott nyilatkozatával váltott ki felháborodást, mikor újságírói megjegyzésre, miszerint Szaúd-Arábiában péntekenként nyilvánosan lefejeznek és megkorbácsolnak embereket, úgy reagált: nem minden pénteken teszik ezt. Szaúd-arábiai útjáról mesélve az arab nőknek előírt viseletről, a testet teljes egészében fedő ruhadarabról, az abajáról úgy nyilatkozott, kellemes viselet, leginkább a talárra emlékeztet, amelyhez ő bíróként már szokva van. Claudia Bandion-Ortner szavait mindkét politikai oldal bírálta.

A Vallások és Kultúrák Közötti Párbeszéd Abdalláh Király Központját (KAICIID) a szaúdi, a spanyol és az osztrák állam alapította 2012-ben. Az intézmény kezdeményezője és fő anyagi támogatója Szaúd-Arábia. A központ a „vallások egymás iránti tiszteletének erősítését” tűzte ki céljául. Igazgatóságában képviseltetik magukat a világvallások: az iszlám mellett a kereszténység, az izraelita vallás, a buddhizmus és a hinduizmus. A szaúdi királyságban az iszlám egyik legszélsőségesebb, vahhábita ága államvallás, az intézet alapítása és az abban való osztrák részvétel ezért bírálatokat is kiváltott.

Korbács és emberi jogok 

Múlt héten tíz év börtönre és ezer korbácsütésre, valamint egymillió szaúdi riál (71,5 millió forint) megfizetésére ítélték az "iszlám megsértése" miatt azt a szaúdi bloggert, aki honlapot hozott létre a vallás szerepének megvitatására.

A héten éles kritikát váltott ki az osztrák belpolitikában, hogy az intézet nem emelte fel szavát az eset ellen. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek az intézet mielőbbi bezárását követelték, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz Fischer köztársasági elnök ezt elutasította.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter új alapokra kívánja helyezni az intézet működését. Személyi bővítéseken túl a vallási vezetőknek kulcsszerepet, a támogatóknak, köztük Szaúd-Arábiának háttérbeli képviseletet szán, továbbá intézményesített vallásközi párbeszédet, átláthatóságot és szélesebb nyilvánosságot kíván teremteni a központ munkájához.

Az intézet pénteken kiadott közleményében kiállt a vallásközi párbeszéd szorgalmazása mellett, és pártatlanságát hangsúlyozta, továbbá kiemelte, hogy az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapján végzi munkáját. Az intézet párbeszédre hívta a bírálókat, azonban a blogger ügyéről nem esett szó a közleményben.

Az osztrák külügyminiszter közben telefonon arra kérte szaúdi kollégáját, hogy a korbácsolás elhalasztása után részesítsék kegyelemben a bloggert. Werner Faymann osztrák kancellár múlt heti közleményében hangsúlyozta: a korbácsolás ellentmond a kínzás elleni ENSZ-egyezménynek, amelyet Szaúd-Arábia is elfogadott. Az Ausztriai Iszlám Közösség (IGGiÖ) is kiállt a blogger kegyelemben részesítése és az emberi jogok betartása mellett.