Koreai sajtó: Putyin összebékítheti Észak- és Dél-Koreát

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy gazdasági potenciálokat mozgósít a Távol-Kelet fejlesztése érdekében, és ezen projektekben láthatóan számít Dél-Korea részvételére is – számol be a JoongAng Ilbo.

Májusban Vlagyimir Putyin felajánlotta, hogy mindenki kaphat egy hektár földet a Bajkáltól keletre, Szibéria dél-keleti régióiban, a Csendes-óceánig bezárólag. Ezek a földek öt évig adómentesek lesznek. A lap azt írja: ezzel az ajánlattal Putyin a dél-koreai tőkét kívánja bevonni a fejlesztésekbe.

“Oroszország nyilvánvalóan tart az 1,3 milliárd lakosú Kínától, annak gazdagságától, amelyet az elmúlt évtized folyamatos gazdasági fejlődése folyamán halmozott fel Peking. A kínai kormány felajánlotta az oroszoknak, hogy egyesítsék a két ország észak-keleti városainak potenciáljait, de az oroszok nem álltak kötélnek. Ugyanakkor a japán miniszterelnök szoros barátságot kötött Putyinnal, habár Tokió Washingtonnal egységes frontot alkot Kína visszatartásának érdekében, valamint Japánnak és Oroszországnak vannak egymással eddig el nem rendezett területi vitáik”

– emlékeztet a lap.

A JoongAng Ilbo cikke szerint azonban Dél-Korea semmilyen katonai fenyegetést nem jelent Oroszországra nézve, azonkívül jelentős ipari hatalom, amely Oroszország számára ideális partnerré teszi a Távol-Kelet gazdagságának kiaknázására. „Moszkva partnerének tekinti Szöult, ez a partnerség pedig csökkentheti a kínai expanzió hatását” – írja a lap.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy az oroszokkal való együttműködés új exportpiacokat nyithat meg Szöul számára, hiszen a kínai és az EU piacainak visszaesése hatással van a dél-koreai gazdaságra. Szakértők szerint szükséges Oroszország és Észak-Korea közös határán (északkeleten a Tumen folyó egy szakasza választja el a két országot) egy ipari park létrehozása, amely idővel munkaerőt szívhatna fel Észak-Koreából. A JoongAng Ilbo arra a következtetésre jut, hogy "ily módon Moszkva és Szöul együttműködésének nyomán javulhat a két Korea kapcsolata is”.