Kormányinfó: Az ellenzéknek 3,5 milliárdos ÁSZ-bírság nézhet ki, a fideszesek csak ejnye-bejnyét kaptak

Kormányinfó: Az ellenzéknek 3,5 milliárdos ÁSZ-bírság nézhet ki, a fideszesek csak ejnye-bejnyét kaptak

Gulyás Gergely szeretettel várja a 10 ezer filippínó vendégmunkást.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) akár 3,5 milliárd forintra is megbüntetheti a 2022-es összefogás érintett pártjait. Ezzel kapcsolatban Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke hangsúlyozta, hogy a Jobbik minden kampányköltésével az utolsó fillérig elszámolt és a döntéssel a Fidesz elegáns könnyedséggel a baloldali ellenzék pénzügyi manővereit próbálja a nyakukba varrni.

Azonban az ÁSZ-jelentésből az is kiderült, hogy kampányfinanszírozási szabályt sértett 3 fideszes képviselő. Ez viszont már nem érdemelt akkor figyelmet a miniszter részéről, mert elintézte az egészet egy kis ejnye-bejnyével.

A jobboldalnak sem mindig sikerült betartani a jogszabályokat. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy tartsák be a szabályokat, mert néhány esetben túllépték a kampánykeretet. Nem állítom, hogy soha nem fordulhat elő, hogy valaki véletlenül megsérti a szabályokat, de szándékosan ne lehessen megszegni azokat. Ha valaki külföldről kap pénzt, nem gondolhatja komolyan, hogy azért nem fognak kérni valamit

- tette hozzá Gulyás Gergely a kormányinfón.

Árstopok augusztusig, és az egy számjegyű infláció

Az élelmiszerárstopot így augusztus elsejéig hosszabbítják meg, utána megszűnik

- közölte Gulyás Gergely aki jelezte, ezzel együtt a kötelező akciózás mértékét 10 százalékról, 15 százalékra emelik, azaz ennyivel kedvezőbb áron kell kínálni az akciós termékeket.

A kötelező akciózás emellett kiterjed azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszer-árstop hatálya alá terjedtek eddig

- tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy vélte, augusztusban jelentősen(!) csökkenni fog az infláció, 15 százalék körüli értéket várunk, az esés pedig innen csak gyorsulni fog - mondja Gulyás, aki szerint így reális, hogy egyszámjegyű lesz az infláció az év végére.

A Horvátországban lezuhant helikopterrel kapcsoltban több kérdés is felmerült a mai kormányinfón.

A helikopter 3 magyar katonával zuhant le, kettejük holttestét megtalálták, a harmadik eltűnt, de a túlélésre érdemi esély nincs. A szakértői vizsgálat zajlik, ennek eredményéről később számolnak be.

A honvédelmi miniszter a részvétét fejezte ki és mi is a részvétünket fejezzük ki, a Magyar Honvédség a saját halottjának tekinti a halottakat

- mondta a miniszter aki azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség gondoskodik a temetésről és a családról is, illetve minden mást nevekről, szolgálati életútról a Honvédség fog dönteni, hogy nyilvánosságra hozzák-e.

Az okokról még nem lehet biztosat mondani, a drótkötélpályába való beakadás felmerült, de még tart a vizsgálat. Ha valóban ez volt, akkor a térképen jelölni kellett volna

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Egyelőre nem mennek újabb magyar katonák Koszovóba

Nem érkezett olyan kérdés a kormányhoz, hogy újabb katonákat küldjön Koszovóba, úgyhogy tartják a jelenlegi kontingenst.

Gulyás Gergely szerint „megnyugtató lehet mindenki számára” a pedagógusok átvezénylési szabályait érintő módosítás.

A belügyminiszter javaslatára döntött a kormány olyan módosító javaslatokról, amelyek meghatározzák, mik az átirányítás keretei az utazást és az időszak hosszát tekintve a pedagógusok számára

- közölte a miniszter, aki azonban nem árult el több részletet.

Gulyás Gergely gusztustalannak nevezte, hogy a Szikra Mozgalom tagjának otthonában pedofil tartalmakat találhattak.

Továbbra is az autósforgalomhoz köti a kormány a Lánchíd felújításra ígért pénz kifizetését

Ha a korábbi Tarlós István által irányított fővárosi vezetés által vállaltakat Budapest végrehajtja - azaz ráengedik az autókat a Lánchídra -, akkor fizetünk, ha nem, akkor nem

- zárta rövidre a miniszter a kérdést.

Nem mostanság lesznek felújítva a romos iskolák

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azoknak az iskoláknak a sorsa, ahol beázik a mennyezet, hullik a vakolat a miniszter elismerte, jó néhány iskola van, amit fel kell újítani, de az igazgató és a Klebersberg Központ felelőssége, hogy az ilyen helyzeteket jelezzék, és van egy alap, amiből az ilyen sürgős eseteket finanszírozzák.

Nyilván a nagy iskolafelújítások időszaka nem a következő egy-másfél év lesz, de azért kritikus esetben lesz pénz, csak az iskolának jeleznie kell a központ felé

- mondta Gulyás.

Mi a helyzet a nyugdíjkorrekcióval, illetve a nyugdíjreformmal?

Az idei éves inflációt illetően, figyeljük a mértékét, azt várjuk, hogy ősszel csökkenni fog, de ha magasabb lesz az infláció, akkor lesz év közbeni nyugdíjemelés. De jelenleg úgy tűnik, hogy a 15 százalékos inflációs célkitűzés is elérhető, ha efeletti lesz, akkor lesz korrekció

- tért vissza a rekordmagas infláció problémájára Gulyás Gergely.

Még egy kis „brüsszelezés”.

Indoklást vár a kormány, hogy miért kellene a be nem fogadott menekültek után fizetni. Szeretné a kormány megismerni azokat az érveket, hogy az unió miért fordul pénzért a tagállamokhoz. Nehezen tudom elképzelni, hogy Magyarország erős indok nélkül többletbefizetéshez hozzájáruljon úgy, hogy egyelőre ami nekünk jár, azt sem adják ide

- jelentette ki Gulyás Gergely.

„A jogállami norma halott Brüsszelben. Politikai akarat van!”

Gulyás Gergely az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte, a korábbi költségvetésből érkeznek uniós pénzek, az agrártámogatások is elérhetők, de a kohéziós támogatások nem jönnek. Az ország gazdasága szerinte mégis működik, a költségvetés finanszírozása fenntartható, ugyanakkor nem az uniós források nélküli működésre készülnek, miközben a bizottsággal szeretnének korrekt tárgyalásokat folytatni, hogy megszűnjenek az akadályok.

Mindenféle jogállami norma halott Brüsszelben, politikai akarat van. A jog a politika szolgálóleánya

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a kormány és a jegybank felelőssége abban, hogy a KSH szerint 21,5 százalék az infláció, míg a cseheknél feleannyi Gulyás Gergely most is az energetikai kitettséget nevezte meg.

A nyersanyagkitettségünk jelentősen nagyobb mint másnak. A kőolaj kétharmadát, a gáz közel 90 százalékát külföldről szerezzük be, illetve volt a tavalyi aszály is, ami ugyancsak nem segített

- mondta a miniszter, aki jelezte, nem jó az orosz-függés ezért is írtak alá megállapodást Szerbiával egy új olajvezetékről.

Az EU-n kívülről érkező vendégmunkás jöhet

A legfőbb magyar szabályozási elv, hogy a külföldiek nem vehetik el a magyarok munkáját – mondta Gulyás, aki szerint minden évben megnézik, mennyi a betöltetlen állás, annál több vendégmunkás nem is lehet itthon.

Arra a kérdésre, hogy tényleg jön 10 ezer filippínó Magyarországra és valóban 200 ezres keresetük lesz, a miniszter elmondta, a filippínókat szeretettel várják, de a 200 ezernél magasabb bért nem tartja valósnak.

Az ukrán hadifoglyok szabad emberek

A kárpátaljai hadifoglyok ügyével kapcsoltban Gulyás Gergely szomorúnak nevezte, ahogy szerinte az ukrán kormány kezeli a helyzetet. A miniszter szerint a humanitárius akció sikerét veszélyeztette volna, ha előre szólnak az ukránoknak.

Ha lesz még egy ilyen lehetőség, akkor ugyanúgy fogunk eljárni

- tette hozzá Gulyás Gergely, megismételve, hogy az ortodox egyház kereste meg a máltaiakat, hogy magyar vagy magyar származású hadifoglyokat átadnának Magyarországra.

Státuszuk szabad ember, már nem hadifoglyok. Menekült-státuszt kaptak, oda mennek, ahova akarnak

- jelentette ki Gulyás Gergely.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi