Kormányinfó: Minő meglepetés, a kormány rendezvényeit dicsérte Gulyás Gergely

Kormányinfó: Minő meglepetés, a kormány rendezvényeit dicsérte Gulyás Gergely

Az Erdogan török elnök emberei által bántalmazott férfi ügyéről és az omladozó gyömrői iskoláról viszont nem sok mondanivalója volt.

A kormányülés után Gulyás Gergely először beszámolt az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolításával kapcsolatos tájékoztatásról, amit a miniszter sikeresnek értékelt és úgy fogalmazott, (már megint) hogy ez volt „minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátéka Magyarországon.

Minden eddiginél többen vettek részt a rendezvénysorozat helyszínein, illetve nézettségi rekordot döntött az erről szóló televíziós közvetítés is. Fennakadás nélkül, rendben zajlottak a rendezvények, ami különösen a nagyszámú külföldi delegáció jelenléte miatt is említésre méltó

- vélte Gulyás.

A kancelláriaminiszter közölte, a kormány az atlétikai világbajnokságot is értékelte, de mint mondta, itt még csak részeredmények vannak.

Nagy dolog, hogy augusztus 20-án több mint 60 ezren látogattak ki a programokra, és az utolsó napokra már egyáltalán nincsenek jegyek. Több mint 2100 versenyző nevezett, soha ennyi atléta nem vett még részt világbajnokságon.

Gulyás szerint Magyarország képes nagy rendezvényeket jól megrendezni, és a főváros kiváló házigazdája ezeknek.

Az ukrajnai háborúról semmi új nem hangzott el, amikor Gulyás Gergely közölte, a magyar kormány álláspontja változatlan. "Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség", de ezzel rövidre zárta az egyre súlyosabb infláció kérdését, amikor megismételte, amíg tart a háború, a kormány minden eszközzel harcol azért, hogy letörje a még mindig az egekben járó inflációt.

A kormány tárgyalt az ukrán búzaügyről is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter e kapcsán közölte, Magyarország indítványozza, hogy az EU hosszabbítsa meg a gabonaimport tilalmát, de közben jelezte, erre eddig mindig elutasító választ kaptak.

Ha ez újra megtörténik, akkor ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket vezetik be, amiket az EU-s tilalmat megelőzően bevezettek. Az ugyanis nem európai szolidaritás, hogy az Ukrajnával határos országok mezőgazdaságát tegyük tönkre

– mondta Gulyás Gergely, most sem említve, hogy azelőtt hónapokig ült az ügyön a kormány.

Az újságírói kérdések előtt még Szentkirályi Alexandra beszélt az online árfigyelő rendszer hatásairól. Azt mondta, a multik nyerészkedtek a vásárlókon az utóbbi időszakban, így nagyon jó, hogy az online árfigyelő transzparenciát teremt, és szerinte az emberek is szívesen használják ezt az eszközt.

Leggyakrabban a csirkemell, a tej, a tojás és az olaj szavakra keresnek rá, de mint ígérte, napirenden van, hogy a 62 termékkategóriát bővítsék olyan irányokba, amelyekre az emberek igényt tartanak.

A kérdések során a csökkenő pedagóguslétszám, a tanárok elmaradt béremelése, és a Pest megyei Gyömrőn lévő, omladozó Fekete István Általános Iskola ügye is szóba került. Azonban Gulyás Gergely úgy vélte, január elsején lesznek béremelések, a pedagógushiánnyal és a gyömrői iskola helyzetéről pedig azt állította, a kormány azt várja az oktatási kormányzattól, hogy a tanév mindenhol el tudjon indulni - bár önálló oktatásügyi tárca nincs, az ugyanis a Pintér-féle belügyhöz tartozik.

Ha megnézzük a tanárok számát Magyarországon, akkor ez összességében elegendő, ilyen értelemben tanárhiány nincsen, de bizonyos helyeken, bizonyos szakokon nehezebb tanárt találni

- ismerte el Gulyás.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy miért nem kaptak meghívást az uniós országok vezetői is az augusztus 20-i ünnepségre? Gulyás azonban rövidre zárta a kérdést, amikor azt mondta:

szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk.

Elhangzott még, hogy jelenleg 88 százalékon állnak a magyar gáztározók, ami 219 téli napra elegendő.

A Wagner-vezér Prigozsin minapi halála kapcsán Gulyás Gergely közölte, a magyar kormánynak nincs plusz információja az orosz zsoldossereg vezetőjének halálával kapcsolatban.

Így nem is tudok beszámolni hivatalos álláspontról, ám az biztos, hogyha nem lenne háború, hanem béke lenne, akkor ilyen esetekkel sem kellene foglalkozni

- válaszolta az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás, de úgy vélte, egy háború során rendkívül sok fegyver kerül a harcoló felekhez, és ez szükségszerűen irreguláris csapatok létrejöttéhez vezet.

A csok tervezett kiváltásáról Gulyás Gergely közölte, sokféle terv született azzal kapcsolatban, hogy jövő év januárjától mi válthatja majd a megszűnő városi csokot, de jelezte, az ügyben még továbbra sem született kormánydöntés.

Felvetődött, hogy szeptember elsejétől újabb vidéki vasúti szárnyvonalakat zárnának be. Gulyás állítása szerint ilyen döntés egyelőre nem született.

Az Erdogan török elnök emberei által bántalmazott férfi ügyéről nem sok mondanivalója volt Gulyás Gergelynek. A miniszter csak annyit mondott, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, az erőszakot pedig elítélik.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán