Ukrán gabona - a kormány titkolja, milyen magyar cégek nyerészkedtek a magyar gazdák kárára

Ukrán gabona - a kormány titkolja, milyen magyar cégek nyerészkedtek a magyar gazdák kárára

Egyre nehezebb az Orbán-kormány helyzete ukrán gabona ügyében. Akárhogy is próbálják az Európai Bizottságra kenni a felelősséget, a magyar állam asszisztált ahhoz, hogy elárassza hazánkat a dömpingáron, millió tonna számra érkező, gyakran toxinokkal szennyezett élelmiszeripari termék.

Ahogy arról már beszámoltunk, már tavaly májusban világos volt, hogy az ukrán gabonából magyar cégek is vásárolnak készletezés céljából. Az egész helyzet drámai voltát 2022. december 7-én a Rail Cargo Hungaria mutatta be. A vasúti árufuvarozó társaság azzal dicsekedett el, hogy

már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott.

A 80 százalékban kukoricából álló gabonaszállítmányok részaránya az Ukrajnából érkező áruforgalomban a tavalyi 2 százalékról 30 százalékra nőtt - tették hozzá. Tájékoztatásuk szerint a

több mint 17 ezer vagonban érkezett ukrán szemes termény kétharmada magyarországi megrendelők telephelyére került, a fennmaradó rész Olaszország és Ausztria gabonatárolóiba ment tovább.

A Jobbik-Konzervatívok agrárpolitikusa, Bencze János már több fórumon igyekezett nyomás alá helyezni az Orbán-kormányt, hogy végre lépjenek érdemben a magyar gazdák érdekében. Most írásban fordult az Agrárminisztériumhoz.

Ezekre volt kíváncsi:

-Hajlandóak-e az ukrán gabonát importáló cégek nevét nyilvánosságra hozni, hogy megtudhassuk, kik nyerészkedtek a magyar gazdák kárára?

-Hajlandóak-e extraprofitadót kivetni az ukrán gabonát importáló cégekre?

-Hajlandóak-e arra, hogy az ukrán gabonaszállítmányok a lengyel példa alapján csak leplombálva, a ki- és belépési pont között szigorúan ellenőrizve haladhassanak át az országon?

Nagy István tárcavezető semmilyen konkrétumot nem mondott, elmondta, hogy átmenetileg bevezettek egy imponttilalmat.

"A Kormány tisztában van azzal, hogy a hazai agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól. A magyar Kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaság érdekeit, ahogyan a magyar fogyasztókét is. Minden egyes nap erőfeszítéseket teszünk azért, hogy megvédjük a magyar gazdákat, és valódi eredményeket érjünk el. A helyzet napról napra változik, ezért a lehető leggyorsabb reakcióra van szükség" - írta, miközben az elmúlt egy évben egyetlen védelmi intézkedést sem hozott a kormányzat az ukrán gabonával szemben.

Ám azt nem árulta el, hogy mely cégek nyerészkedtek a magyar gazdák kárára.

S ha már importtilalom, a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre, illetve egyes húsfélékre kiterjedő moratórium 2023. június 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy mindössze egyetlen egy nappal lesz tovább érvényben a tiltás, mint az aratás megkezdésének első napja (Péter-Pál napja). Csak jelezzük, Ukrajnában ugyanakkor kezdődik az aratás.

Egyébként az Alfahír a napokban megkereste Magyar Gabonaszövetséget, melynek vezetője, Pótsa Zsófia kijelentette, a szövetség elutasítja az ukrán gabonaimport tilalmát; és úgy látják, a piaci folyamatokba történő közvetlen kormányzati beavatkozás sérti a takarmánygyártók és ipari feldolgozók érdekeit, ennek pedig végső soron a fogyasztók látják majd a kárát.

Címlapkép: Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. - MTI/Vajda János