Egy újabb ketyegőbomba, most épp a Heim Pál Gyerekkórház közelében

A Zöld Válasz Egyesület - lakossági bejelentések után - több alkalommal járt a józsefvárosi Metal-Art Zrt. telephelyének környékén, melynek szomszédságában játszótér, lakóépületek, közintézmények találhatók.

Sétáljon a környéken! Tudja merre van a Heim Pál Gyermekkórház?

Kiérkezésükkor erős, édeskés, a levegőben terjengő szagra lettek figyelmesek az Egyesület tagjai, ami feltételezéseik szerint a cég romos falai mögül jöhetett. A probléma hetekkel ezelőtt kezdődött, amikor is a környéket elárasztó, egyelőre ismeretlen eredetű bűz rosszulléteket okozott.

Jellemző, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatornalefolyókat a Rezső téren és környékén. A cég munkatársait pedig a csatorna átmosására rendelték ki több alkalommal is. A Zöld Válasz helyszínen tartózkodása alkalmával is épp ezt tették.

A környezetvédelmi egyesület arról ír, hogy a Katasztrófavédelem munkatársai magas etilén-oxid koncentrációt mértek. Az etilin-oxid színtelen, igen reakcióképes és gyúlékony gáz, ami bizonyítottan rákkeltő vegyület.

Csakúgy, mint annyi más esetben, a politikai kapcsolat itt is meghúzódik a háttérben.

Beszédes a cég jelenlegi tulajdonosi köre

A részvénytársaság többségi tulajdonosa a Nagy Elek családi cégeként emlegetett STELIUS Befektető Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a másik részvényese pedig a VIREX Vagyonkezelő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. A két cég egy székhelyen működik, valamint tulajdonosi körük is összefonódik. Nagy Elek az első Orbán-kormány arany tyúkjaként emlegetett Vegyépszer atyjaként vált naggyá.

A Metal-Art Zrt. vezérigazgatója pedig az MSZP-DK-Együtt-PM közösen indított balatonfüredi önkormányzati képviselője, dr. Szalai Gábor Ferenc. A vegyész üzemmérnök a település honlapján lévő bemutatkozójában nem említi a nagyvállalati vezető pozícióját, amit 2014 vége óta gyakorol.

Ha ezeket figyelembe vesszük, nem meglepő, hogy 2010 óta több alkalommal is mutattak ki talaj- és vízszennyezést a telephely környékén.

Mint ismert, még mindig várat magára a törvényi szigorítás, a veszélyes anyagokkal dolgozó cégeknek továbbra sem kell garanciális alapokat képeznie az esetleges kárrendezések finanszírozására, illetőleg továbbra sem érvényesül hazánkban a szennyező fizet elve.