Fontos-e a felületek fertőtlenítése a COVID-19 idején? (x)

Fontos-e a felületek fertőtlenítése a COVID-19 idején? (x)

A COVID-19 világjárványt okozó új koronavírus esetében már ismert, hogy cseppfertőzéssel terjed, de az egyéb átviteli lehetőségekre vonatkozó bizonyítékok még nem egyértelműek – írják a Foteldoki.hu egészséggel foglalkozó portál cikkében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. februárban kiadott iránymutatása szerint az új koronavírussal szennyezett felületek is hozzájárulnak a járvány terjedéséhez, és azt ajánlották, hogy az emberek fertőtlenítsék a környezetükben lévő gyakran érintett felületeket (például mobiltelefon, számítógép billentyűzete, kilincsek).

Nem minden szakember fogadta el az erre vonatkozó kutatási eredményeket, így számos újabb vizsgálatra került sor, melyek során az életképes vírust keresték laboratóriumi körülmények között és a laboratóriumon kívül, de csak a vírus RNS-ét mutatták ki, ami egyenértékű annak „tetemével”, vagyis nem képes megfertőzni az emberi sejteket. Ezek eredményeképpen az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) is módosította a felületfertőtlenítési iránymutatását, kijelentve, hogy ez „vélhetően nem a vírus terjedésének fő módja”.

A COVID-19 tehát bizonyítottan cseppfertőzéssel terjed, és bár valószínűleg ritka, de a felületeken keresztül történő átvitel nem zárható ki, ezért a megelőzésben a maszkviselésnek és a fizikai távolságtartásnak jelentősebb szerepe van, de emellett – főleg más fertőző betegségek miatt – a kéz- és felületfertőtlenítésnek is alapvető szerepe van ezek megelőzésében.