Újságíró-szövetség: "A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás"

Újságíró-szövetség: "A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás"

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet. A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás

- így kezdődik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalása a koronavírussal összefüggő kormányzati kommunikációról.

A MÚOSZ négy pontba szedte kritikáit:

  1. Évi 130 milliárd forintból működik a közmédia, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök a Facebookot használja vészhelyzeti kommunikációra. "A magyar államnak nem feladata Orbán Viktor Facebook-követői táborának növelése".
  2. Az operatív törzs sajtótájékoztatóinak jelenlegi formáját diszfunkcionálisnak tartják, ráadásul ez az állásfoglalás még azelőtt született, hogy Kovács Zoltán bejelentette volna, stúdióba költözik a koronainfó, így az újságírók nem tehetik fel kérdéseiket személyesen, hanem emailt kell írniuk. A MÚOSZ szerint a kormányzati megszólalók arrogánsak és felkészületlenek, a járvány nem rendészeti és nem politikai kérdés, kompetens szakértőkre lenne szükség, akik válaszolnak az újságírói kérdésekre. "A sajtó munkatársai tízmillió magyar embert képviselnek, velük szemben is tiszteletlenség, ahogyan a kormány képviselői a munkájukat végző újságírókkal bánnak".
  3. A társadalomnak joga van a járványhelyzetre vonatkozó, területi és életkori bontású információkhoz, ezek nem tartoznak a személyiségi jogok közé. Az Európai Unióban egyedül Magyarországon nem nyilvánosak az adatok.
  4. "A WHO vonatkozó útmutatója szerint a hatékony védekezésben „a kulcs az állampolgárok informálása”. Ha a kormánykommunikáció az elhallgatásra és a tévinformációk közlésére épül; ha a járványt az idegenellenes érzületek felkorbácsolására, a vidék-Budapest ellentét szítására használják föl, akkor a tájékoztatás nem tesz eleget a legfontosabb funkciójának: nem segít a helyes egyéni döntéseket meghozatalában, hamis biztonságtudatot sugall, amint ennek számos jelét tapasztaljuk is."