A szociális gondozók kimaradtak a tömeges szűrésből, noha már tavasz óta kérik, hogy őket is teszteljék

A szociális gondozók kimaradtak a tömeges szűrésből, noha már tavasz óta kérik, hogy őket is teszteljék

Az RTL Klubnak egy szociális gondozó arról számolt be, hogy kimaradt a tesztelési programból, pedig naponta 8-9 idős emberhez jár segíteni, így hozhatja-viheti a vírust.

A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének vezetője a Híradónak megerősítette, hogy a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozók kimaradtak a szervezett szűrésből.

Migács Tibor, az SZMDSZ elnöke a Híradónak elmondta, 

tavasz óta próbálják elérni, hogy a családsegítőket, a házi segítségnyújtásban és a gyermekvédelemben dolgozókat is teszteljék. Társszervezetekkel együtt írtak már levelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek is, ezenkívül egy petíciót is készítettek.

A tévé megkeresésére az Emmi azt írta, hogy az Operatív törzs folyamatosan vizsgálja, mely szakmacsoportok vizsgálata indokolt. 

Érdekesség, hogy az Operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján egyébként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a pedagógusok, szociális, illetve egészségügyi dolgozók körében végzett célzott tesztelés első körének eredményével kapcsolatban úgy fogalmazott, a több mint ezer tesztelő csapat több mint tízezer helyen végezte a munkát, az összesen 181 506 teszt 2,44 százaléka, 4436 fő bizonyult pozitívnak.

Itt van az első célzott csoportos Covid-tesztelés eredménye

Véget ért a pedagógusok, szociális, illetve egészségügyi dolgozók körében végzett célzott tesztelés első köre - jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, ahol ismertette is az eredményeket. Az önkéntes tesztelésről elismerte, nagyobb részvételi arányra számítottak.

A tesztek megoszlása így alakult:

  • a bölcsődei dolgozók 79 százaléka vett részt a tesztelésen, 11 113 főből 195 lett pozitív (1,8 százalék);
  • az óvódapedagógusok közül 74 százalék vett részt a tesztelésen, 34 964 főből 811 bizonyult pozitívnak (2,3 százalék);
  • az általános iskolai dolgozóknál, továbbá az oktató-nevelő munkában részt vevőknél 73 százalékos volt a részvételi arány, 95 102 dolgozóból 2170 fő lett pozitív (2,3 százalék);
  • a szociális intézményekben dolgozók között 24 452 tesztet végeztek, 911 fő lett pozitív (3,73 százalék);
  • a szakképző intézményekben (a gyakorlati héten részt vevő oktatókat érintően) 64 százalék volt a részvételi arány, 5653 fő tesztjéből 146 lett pozitív (2,6 százalék).

Az államtitkár közölte, elkezdődött a tesztelés második köre, amiben már az államigazgatás ügyfélszolgálati dolgozóit is tesztelik koronavírusra.