A nép hangja: Orbán Viktor veje a harmadik legkorruptabb személy

Az elsöprő többség szeretné egy független korrupcióellenes ügyészség felállítását. 

Pár hete jelent meg a Transparency International Korrupció Érzékelési Index jelentése, amelyet a kormány azzal próbált hitelteleníteni, hogy Soros-szervezetek közé sorolta a felmérés készítőjét. Azt vizsgálták, hogy helyi szinteken az adott ország állampolgárai, a gazdasági élet szereplői és a civilek mennyire érzik korruptnak az államot, ahol élnek, ahol működnek. Hazánk tavaly kilenc helyett rontott a besorolásán és így a 66. helyen áll. Ez azt jelenti, hogy Magyarország Bulgária után a második legkorruptabb ország az Európai Unióban. 

A Hír Tv számára készített felmérés is azt mutatja, hogy 53 százalék szerint nőtt a korrupció az Orbán-kormányok időszakában. Az emberek nagy része elítéli a korrupciót, de napjainkra már szinte mindenki belefásult a témába. Az is kiderült, hogy 79 százalék szerint fel kell állítani a független korrupcióellenes ügyészséget. A Jobbik évek óta sürgeti egy parlamentnek alárendelt korrupcióellenes ügyészséget, amely a párt tervei szerint a szervezet kizárólag a korrupciós bűncselekmények felderítésével foglalkozna, és külső kontrollt jelent majd az általános hatáskörű ügyészség működése felett is. 

Závecz Tibor kutatási igazgató hozzátette azt is, hogy a magyar kormányhoz közel álló vállalkozók, illetve maguk a kormány tagjai is valamilyen mértékben érintettek, közepesnél nagyobb mértékben az emberek véleménye szerint. A lista élére három olyan személy került, akik 4-es értéket értek el az osztályozás során:sorrendben Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Tiborcz István. A szakember szerint a kormányfő veje az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mostani jelentéseinek köszönhetően került az érdeklődés középpontjába. Tehát ez a három személy olyan, akikről azt gondolja a magyar társadalom többsége, hogy ők korrupciós ügyekben érintettek.