Újabb nyomozásban lehet érintett Kovács Sándor fideszes képviselő, most egymilliárd forintnyi közbeszerzésről van szó

Újabb nyomozásban lehet érintett Kovács Sándor fideszes képviselő, most egymilliárd forintnyi közbeszerzésről van szó

Újabb fideszes korrupciós botrány kezd kibontakozni, ezúttal a 24.hu információi szerint Kovács Sándor országgyűlési képviselő lehetséges érintettségével rendelt el nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügy lényege, hogy a képviselő ismerősének, barátjának cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a rendőrség április 30-án rendelt el nyomozást versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban minősítéssel, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján.

A nyomozás egy mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó céget, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft.-t érinti, miután gyanússá vált, hogy az elmúlt években összesen 13 közbeszerzést nyert el olyan településeken, amelyek Kovács Sándor választókerületéhez tartoznak.

Ez pedig a gyanú szerint nem feltétlenül a véletlennek vagy a jó üzleti érzéknek lehetett köszönhető, tekintettel arra, hogy a cég tulajdonosa, Galambosi Csaba a közelmúltig még üzlettársa is volt a fideszes politikus feleségének.

A lap szerint volt olyan nyertes közbeszerzése is a GÉ-65 Mérnökiroda Kft.-nek, amit a Kovács Sándor felesége, tehát Galambosi akkori üzlettársa által vezetett, európai uniós támogatásokat elnyerő egyesület írt ki. Megkérdezték a képviselőt is arról, hogy a közbeszerzési siker szerinte nem összeférhetetlen-e azzal, hogy Galambosi a feleségének az üzlettársa, de Kovács Sándor erre azt mondta, ők nem gondolják annak, viszont az összeférhetetlenség megszüntetésére megindultak a tárgyalások. Kovács azt is mondta, szerinte egyáltalán nem aggályos ami történt, és tiszta a lelkiismerete.

A fideszes politikussal kapcsolatban egy másik nyomozás is zajlik, ez azzal kapcsolatos, hogy egy családi birtokukon 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal itt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a felhasznált uniós pénz miatt.

Az Alfahír megkeresésére Földi István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési képviselő azt mondta, az egész térségnek károsak az ilyen ügyek, szerinte többek között ezért is van lemaradásban a megye és azon belül is a mátészalkai választókerület. Mint fogalmazott,

„a ’nagyurak’ teljesen letarolták, lerabolták és ellehetetlenítették az otthonunkat,”

és ez az újabb nyomozás is azt bizonyítja, hogy „ezeknek a kétszínű, tolvaj fideszes Döbrögiknek nem a térség fejlődése és az itt élő emberek mindennapjainak védelme a fontos, hanem az, hogy a saját vagyonukat gyarapítsák. Ez szégyen!”

Földi István szerint Kovács Sándor ügyei szégyent hoznak a térségükre, gyakorlatilag a neve már összeforrt a különböző korrupciós ügyekkel, eljárásokkal és nyomozásokról szóló hírekkel. Ennek a térségnek nem erre van szüksége, hanem a fejlesztésekre, segítségre – jegyezte meg.

„Elfogadhatatlan, hogy a térség országgyűlési képviselője ilyen botrányokba keveredik.”

A jobbikos megyei képviselő úgy látja, a térség már egyébként is a 24. órában jár, évtizedes lemaradásba került a fővárosi életszínvonaltól, és ez az olyan ügyeknek köszönhető, mint például ez is. Véleménye szerint az ilyen korrupciós ügyek kihatnak a gazdasági életre is, hiszen a helyi vállalkozásokat is ellehetetlenítik.

„Joggal lett elgondolkodtató, hogy valaki elkezdjen-e egyáltalán vállalkozni, vagy itt már tuti minden le van előre zsírozva?”

- tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy akik a korrupció miatt nem kapnak munkát, előbb-utóbb tönkremennek, és ő személy szerint biztos abban, hogy volt már erre példa.

Földi István: „Az ember nem felejtheti el, hogy honnan indult, és miért választották meg"

„Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban. Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

Lapunknak arról beszélt, szerinte olyan ügyekről van szó, melyek mellett már nem tudott elmenni a nyomozóhatóság sem, „ezeket már nem lehetett nem észrevenni”, és ezzel Kovács olyan helyzetbe került, mint Simonka György, aki Lázár János szerint a bíróságon fogja befejezni a karrierjét. Földi abban bízik, hogy ez Kovács Sándorral sem lesz másképp.

Kovács Sándor ezekkel a korrupciós botrányokkal vállalhatatlanná vált a körzetnek és a Fidesznek is.

-jelentette ki.