Földi István: „Az ember nem felejtheti el, hogy honnan indult, és miért választották meg”

Földi István: „Az ember nem felejtheti el, hogy honnan indult, és miért választották meg”

„Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is” - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

Földi István, Szabolcs megyei közgyűlési képviselő szerint egy országgyűlési képviselőnek mindenképpen szoros kapcsolatban kell állnia a választókkal, nem elég egy kisbusszal végigfutnia a településeken. Egy hazug és korrupt időszak lezárásáról beszél, feladatának pedig azt tekinti, hogy részt vehessen az ország újjáépítésében, a jogállamiság visszaállításában, a korrupció felszámolásában, és persze nem lehet elfelejteni az elszámoltatás fontosságát sem. A jobbikos Földi István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú választókerületében indul az ellenzéki előválasztáson, hogy ő lehessen a Fidesz kihívója 2022-ben. Interjú.

 

Nemrég Önt is bejelentették, mint ellenzéki indulót – mit gondol, mi a legfontosabb üzenete az előválasztásnak?

Én úgy gondolom, hogy az előválasztás egy sorsdöntő dolog a mátészalkai választókerületben élő emberek életében. Az Szatmár-vidéki embereknek el kell dönteniük, hogy azon a lejtőn haladjunk tovább, amit Orbán Viktor és kormányai szántak nekünk és gyermekeinknek, vagy merünk egy biztosabb és igazságosabb utat választani. Több ezer, tízezer ember érdeke kívánja ezt.

 

És mit mondana egy választónak, miért fontos részt vennie ezen?

Mert egy új útra kell lépni, amelynek első lépése az előválasztás. Az választópolgárok az előválasztás során kiválaszthatják azt az embert a jelöltek közül, akit alkalmasnak tartanak arra, hogy az élére álljon a leendő korszakváltásnak, és ellenzéki jelöltként lezárja azt.

„Lezárja ezt a semmitmondó, hazug és korrupt időszakot.”

Ugyanis ennek a választókerületnek, és az itt élő embereknek már nincs több idejük az ígérgetésekre. Ezért én is arra kérek mindenkit, hogy vegyenek részt minél többen az előválasztáson. Zárjuk le ezt a korszakot és hozzuk el együtt, közösen a jólétet az itt élő emberek számára.

Hogyan látja, milyen állapotban van a választókerülete?

Felelős politikusként az igazságot mondom el, tehát azt, amit szomorúan látok nap, mint nap, és amit a választókerületben élő emberként és egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés képviselőjeként is elfogadhatatlannak tartok.

Az elmúlt több, mint egy évtizednyi fideszes kormányzás semmitmondó eredményét talán leginkább a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek érzik. Érzik az idősek, a középkorúak, a fiatalok, a családok. Érzik a vállalkozók, a gyári munkások, a nyugdíjasok. Mindenki. Érzi teljes egészében a mátészalkai választókerület a megyénkben, amelyről kijelenthető, hogy

„olyan, mintha már nem is Magyarországhoz tartozna.”

Ez az igazság. Ki kell mondani.

 

De hogyan jutott idáig a térség?

Úgy, hogy a választókerületünket, az otthonunkat a fideszes nagyurak teljesen letarolták, lerabolták, és ami a legfontosabb, ellehetetlenítették. Ez lett a következménye annak, hogy számukra valójában nem a térség tényleges fejlesztése, az itt élő emberek sorsa, jövője a fontos, amire megesküdtek. Nekik a harácsolás és a saját vagyonuk gyarapítása az elsődleges.

 

Példádul?

Látványberuházások. Elvándorlás. Valótlan statisztikák. Alacsony bérek. Munkanélküliség. Meghiúsult választási ígéretek. Korrupcióba keveredett országgyűlési képviselő, és még sorolhatnám, de talán felesleges is… Ez jellemzi a Fidesz munkáját itt, szűkebb hazánkban.

Ezen kell változtatni, mert a huszonnegyedik órában járunk és ez a térség, valamint az itt élő emberek nem ezt érdemlik.

Akkor kihívás van bőven, mondhatjuk, hogy innen szép győzni?

A legfontosabb kihívás számomra most az, hogy elnyerjem a választópolgárok bizalmát az előválasztás során. A legfontosabb feladatom pedig csak ezután következne. Az itt élőkkel közösen megnyerni a választást, és véghez vinni a korszakváltást.

„Történelmet írni, egy választókerület jövőjéért, az itt élő családokért.”

 

Evezzünk egy kicsit más vizekre. A koronavírus-járványt a kormány részben az önkormányzatok terhére próbálta kezelni. Hogyan látja a helyi önkormányzatiság állapotát, a vállalkozások támogatását, vagy akár az egészségügyi intézmények helyzetét?

Én úgy gondolom, hogy a kormányzati politika már a koronavírus járvány előtt is megterhelte az egészségügyet. Megterhelte azt a semmittevéssel, a nemtörődömséggel és azzal, hogy magára hagyta őket.

„Az emberi élet és a betegek gyógyítása mindennél fontosabb kellene, hogy legyen. Legalábbis a focinál biztosan!”

A Fidesz-kormány és helytartóik azonban több mint egy évtizede nem így gondolkoznak. Kórházakat, kórházi osztályokat akarnak bezárni, egészségügyi szakembereket, dolgozókat elüldözni. Pedig az egészségügyet ezekkel szemben pont, hogy a folyamatos fejlesztés és korszerűsítés kellene, hogy jellemezze.

Az önkormányzatok ellehetetlenítése csak folytatódott a járványidőszak során. Az önkormányzatiság ellehetetlenítése a fideszes nagyurak hűbéri rendszerének megalkotásával kezdődött és az anyagi megszorításokkal folytatódott. Tönkreverték a helyi érdekképviseletet, ezért ezt is újjá kell építeni.

A vállalkozások támogatását pedig nem az urambátyám rendszer alapján kellene támogatni. Szégyen az, hogy hazánkban az oligarchák mindent visznek, a tisztességes vállalkozók pedig tönkremennek. Meg kell szüntetni egyszer s mindenkorra, hogy egy vállalkozás előre jutásának záloga az, hogy ki milyen kapcsolatban áll a kormányzó párttal, vagy a helyi embereikkel.

Ha 2022-ben sikerül kormányt váltani, mi lesz az új kabinet legfontosabb feladata, és Ön hol képzelné el magát a rendszerben?

Legfontosabb az ország újjáépítése, a jogállamiság visszaállítása, a korrupció felszámolása és ezek közül is kiemelkedik az elszámoltatás. Mindegyik nehéz feladat lenne önmagában, nemhogy így együtt. De én munkára, egy térség és az emberek szolgálatára, képviseletére jelentkezem.

Ha bizalmat kapok, büszkén vállalom bármelyik területen a feladatok elvégzését. A ránk váró hatalmas felelősség tudatában hiszem, hogy ha hazánk és otthonunk felvirágoztatása a cél, akkor mi, akik a magyar emberek szolgálatára jelentkezünk, nem válogathatunk a nép által ránk mért feladatokban.

 

Ön elég sok időt tölt a választói között, úgy gondolja, csak így lehet látni az emberek valódi igényeit?

Én úgy gondolom, ha az emberek valakit megválasztanak a képviseletükre, az a minimum, hogy nem felejti el azokat, akiknek köszönheti megválasztását. Egy megválasztott képviselő akkor tudja igazán képviselni az embereket, ha személyes kapcsolata van velük, ezáltal ismeri a problémákat és kereshet azokra megoldást.

Számomra az nem országgyűlési képviselő, aki egy méregdrága Multivan luxus kisbusszal végig turnézza a körzetet, majd elmondja, hogy minden szép és jó.

Mert ez hazugság.

Szaladgál, mint kiskakas a lucernásba, kapcsolat pedig nincs a választópolgárokkal. Ha lenne, akkor tudná, mennyi gond van ebben a választókerületben. A valódi országgyűlési képviselet záloga az, hogy az ember nem felejtheti el, hogy honnan indult, és miért választották meg.