Kövér László az Országházban fogadta az egyiptomi képviselőház elnökét

Kövér László az Országházban fogadta az egyiptomi képviselőház elnökét

Magyarország elismeréssel adózik Egyiptomnak az Észak-Afrikai térség stabilizálásában betöltött szerepe előtt - írja az Országgyűlés Sajtószolgálata.

Kövér László házelnök az Országházban fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Hanafi Gebalit, az egyiptomi képviselőház elnökét szerdán - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-vel.

Egyiptomot kiemelt stratégiai partnernek tekintjük a közel-keleti és észak-afrikai régióban, amellyel szuverén, nemzeti érdekek képviseletén alapuló külpolitikát folytató országokként szoros együttműködést tudunk kialakítani - fogalmazott a megbeszélésen az Országgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy a vallási és kulturális tolerancia, a hagyományokat, valamint a családot övező értékek tisztelete összeköt minket.

Kövér László a sajtóiroda közleménye szerint azt mondta: Magyarország elismeréssel adózik Egyiptomnak az Észak-Afrikai térség stabilizálásában betöltött szerepe előtt, nagyra értékeli, hogy egy instabil térségben Egyiptom stabil állam, folyamatosan konszolidálódó biztonsággal. Európa biztonsága Észak-Afrikánál kezdődik - hangsúlyozta.

A magyar házelnök szerint olyan veszélyes helyzetben van a világ, amit még nem éltünk át, a világ dolgait befolyásoló politikusok jelentős része nincs tudatában ennek a veszélynek, az Egyiptomhoz és Magyarországhoz hasonló országoknak pedig törekedniük kell arra, hogy nagyobb befolyást gyakoroljanak az eseményekre mint a nagyobb hatalmak.

Az egyiptomi képviselőház elnöke a megbeszélésen a sajtóiroda tájékoztatása szerint arról beszélt, hogy Egyiptom óriási erőfeszítés árán teljes mértékben meg tudta állítani az Európába irányuló illegális migrációt. Hanafi Gebali azt kérte vendéglátójától, hogy Magyarország európai uniós elnöksége idején támogassa ennek a programnak az EU általi elismerését és költségeinek kompenzálását.

Kövér László méltatta két ország parlamenti és gazdasági kapcsolatait, hangsúlyozva, hogy Egyiptommal az elmúlt több mint egy évtizedben a magyar külkereskedelmi kivitel értéke csaknem másfélszeresére, míg a külkereskedelmi forgalom több mint a kétszeresére növekedett.

A házelnökök sikertörténetként említették a mezőgazdasági és a hadiipari együttműködést, a turizmus területét és a vasúti kocsik gyártásának programját

- áll a közleményben.

Az orosz-ukrán háborúról szólva a tárgyaló felek elmondták, hogy Magyarország és Egyiptom álláspontja azonos: mindkét ország az azonnali tűzszünetet és a politikai tárgyalások megkezdését szorgalmazza. Hanafi Gebali kijelentette: a konfliktus megoldása csak a tárgyalóasztalnál lehetséges.

Az egyiptomi képviselőház elnöke arra is kitért, hogy Egyiptom minden erőfeszítést megtesz a gázai fegyveres konfliktus megállítása érdekében és ehhez az összes arab állammal és Izraellel is jó kapcsolatokat ápoló Magyarország segítségét kérte.

Hanafi Gebali megköszönte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram révén immár összesen több mint 200 egyiptomi hallgató tanulhat Magyarországon.

(Címlapkép: 2024. május 29. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Hanafi Ali el-Gebalit, az egyiptomi képviselőház elnökét az Országházban 2024. május 29-én. MTI/Bruzák Noémi)