Kövér László fejet hajtott Nelson Mandela szobra előtt

Magyarország problémamentes stratégiai partnerként tekint Dél-Afrikára.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint Kövér László szerdán érkezett hivatalos látogatásra a Dél-afrikai Köztársaságba, ahol Fokvárosban megbeszéléseket folytatott a nemzetgyűlés, valamint a Felsőház elnökével. 2002 óta ez az első magyar házelnöki látogatás Dél-Afrikában. Kövér László arról beszélt, hogy Magyarország stratégiai partnerként tekint Dél-Afrikára, határozott szándéka

a problémamentes kapcsolatok továbbfejlesztése

minél szélesebb területen. A 2015-ben meghirdetett "Déli Nyitás" politikája révén kiemelt figyelmet szentelünk a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének az afrikai kontinens, kiemelten a szubszaharai térség fejlődő államaival – mondta a házelnök. Ebben a folyamatban Dél-Afrikába kapuszerepet tölthet be.

„...vitás kérdésektől mentes kapcsolataink a térség országaival szilárd kereteket és biztos alapot nyújtanak az együttműködés továbbfejlesztéséhez. Készek vagyunk egyeztetni a fontosabb globális ügyekben a Dél-afrikai Köztársasággal”

- fogalmazott a házelnök. Magyarország a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére 2014-ben kereskedőházi irodát nyitott számos afrikai ország mellett (Ghána, Botswana, Etiópia, Zambia) Dél-Afrikában is. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj program révén három éven keresztül évi száz dél-afrikai hallgatónak kínálnak magyarországi képzést.

Kövér László házelnök és Baleka Mbete, a dél-afrikai nemzetgyűlés elnöke (MTI)

Kövér László Fokvárosban, a parlament előtti téren megkoszorúzta Nelson Mandela szobrát.

A házelnök Johannesburgban találkozik a dél-afrikai magyar közösség tagjaival, ünnepi beszédet mond a március 15-i megemlékezésén, és megkoszorúzza az 1956-os emlékművet. Dél-Afrikában mellesleg az elmúlt években

több mint 4000 fehér farmert gyilkoltak meg, sokukat megkínozták, vagy megcsonkították.

Hollandiát már évek óta ostromolják a búrok, hogy "fogadja vissza őket", ám a holland politikai elit nagy része mereven elutasító álláspontra helyezkedett. Eddig egyetlen embernek sikerült menedékjogot szereznie közülük, nem Európában, hanem Kanadában.

Az eset a dél-afrikai kormány hisztérikus tiltakozását és a liberális körök heveny rasszistázását váltotta ki.

Egy 2013-as becslés szerint minden tizedik fehér, több mint 450 ezer ember él kimondottan nyomorúságos körülmények között. A "pozitív diszkrimináció", amely a korábban elnyomott feketék felemelését szolgálta volna lényegében a többség előjogait biztosító, a kisebbséget kirekesztő faji alapú diszkriminációvá vált. Sok ezer szegény sorsú, kétkezi munkából élő fehér ember képtelen elhelyezkedni, mert a feketék sok helyen előnyt élveznek a felvételnél.