Kövér kabinetfőnökének családja használ egy 240 milliós, határon túliaknak szánt pénzből vett budai lakást

Kövér kabinetfőnökének családja használ egy 240 milliós, határon túliaknak szánt pénzből vett budai lakást

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja használ egy II. kerületi ingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. Az alapítvány egy Kövér Lászlóval baráti viszonyt ápoló tajvani milliárdos közbenjárásával jutott hozzá 322 millió forinthoz – derítette ki a 24.hu.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt (MTHA) ugyan külhoni magyarok támogatására hozták létre, ám az adomány jelentős részét nem erre a célra költötték, hanem egy budai ingatlant vásároltak belőle. Ráadásul – a tajvani szál ellenére – nem regisztrálták magukat külföldről támogatott civil szervezetként.

A II. kerületi villában található lakást Kövér László erdélyi származású kabinetfőnöke, Veress László családja használja, és az alapítvány kuratóriumi elnöke Visontai Kálmán a lap oknyomozása szerint. Veressnek hivatalosan semmi köze a 2019-ben vásárolt ingatlanhoz, de amikor felkeresték a Lorántffy Zsuzsanna úti villát, mégis az anyósa nyitott ajtót.

A szóban forgó villában az ötszobás, 164 négyzetméteres lakást 240 millió forintért vásárolta meg 2019 nyarán az alapítvány.

Az üggyel kapcsolatban a portál telefonon kereste Veresst, aki a kényelmetlen kérdéseket még hárította, anyósa ajtónyitásának említésére már elakadt a szava.

A villa lakói közül többen azt állították, hogy Veress családtagjai jönnek-mennek a lakásban, mással nem is találkoztak ott. Ezt a rutinos mozgást a 24.hu munkatársai is észlelték ottjártukkor. Akkor – a földhivatali tulajdoni lapon túl – semmi sem utalt arra, hogy az egy alapítvány ingatlanja volna, utólag viszont valaki filctollal annyit kiírt, hogy MTHA, ami az alapítvány nevének rövidített alakja.

A szervezet tevékenységének pedig olyannyira nincs nyoma, hogy bár már két éve alapították, az MTHA-nak még honlapja és e-mail címe sincs. Hivatalosan határon túli magyar fiatalok támogatásával foglalkozik a bírósági bejegyzés szerint. A 2019-es beszámolója alapján az alapítvány 

  • 13 millió forintért beszerzett egy Audi A6-os gépjárművet, melyet Visontai Kálmán használ; 
  • 240 millió forintért megvásárolta az említett budai luxuslakást, melyet jelenleg a Veress család használ; 
  • 12,5 millió forintot fordított egy visegrádi erdőszéli telek megvásárlására; 4 millió forint volt az ingatlanvásárlások jogi költsége; 
  • 2,4 millió forintot (fejenként 600 ezret) költöttek négy magánszemély támogatására – mint írják, látszólag ez a tevékenység felel meg az alapítvány deklarált céljának; 
  • ezen felül 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek, melynek elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki megalapította a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt.

Ezek alapján pedig leszűrhető, hogy

az MTHA a beérkezett adomány meghatározó részét nem határon túliak támogatására fordította.

A támogatási pénz eredetének kérdésére a lap az alapítvány pénzügyi beszámolója alapján azt írja, az nemzetközi forrásból származik, ami 322 millió forintot jelent. Viszont a támogató megnevezéséhez csak annyit írtak, hogy egy Probillion Limited nevű cég adta a pénzt, a cég székhelyét, adószámát, ügyvezetője vagy tulajdonosa nevét nem közölték. Csakhogy ilyen nevű céget nem találtak, de két hasonló elnevezésű társaság jöhet szóba: az egyik egy 2015-ben megszűnt hongkongi vállalat, a másik egy szintén megszűnt, Malajziában bejegyzett cég volt.

Előbbi után kutakodva több forrásuk is jelezte a 24.hu-nak, hogy a támogatás feltehetően Frank Liu tajvani milliárdos üzletember köréből érkezhetett, aki Magyarországon is ismert adományozó és befektető hírében áll, és ő mentette meg a csődtől a pápai húsipari vállalatot. A vállalkozó az Index tavaly írt cikke szerint jó barátja Veress László főnökének, Kövér László házelnöknek, aki Pápáról származik.

További érdekesség, Frank Liu Kövértől kapta meg ünnepélyes keretek között a magyar állampolgárságot. Idén nyáron a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazta az üzletembert, ugyancsak Kövér kezdeményezésére.

Ám Liu cégei képviseletében egy hazánkban alapított társaság vezérigazgatója megkeresésre azt válaszolta:

Az említett alapítványról nincs tudomásunk, és nem adományoztunk ennek a szervezetnek.

Majd az MTHA megkeresése után egy újabb válaszlevelet küldtek a cégcsoporttól, melyben az állt:

A Magyarországon egyéb adományozásairól is ismert Frank Liu úr magánbefektető közreműködésével, az ő külföldi partnereitől kapott az Alapítvány 2019-ben magántámogatást.

Mindebből nem derült ki egyértelműen, konkrétan mely cégtől és milyen tulajdonosi háttérrel kaptak adományt. De a portál szerint a Kövérrel jó kapcsolatot ápoló Frank Liu üzleti köre finanszírozhatta azt a luxuslakást, amit a házelnök beosztottja, Veress László és családja használ.

Ezen kívül az is kiderült, hogy az alapítvány 2020-as pénzügyi beszámolója szerint a korábbi négy támogatott magánszemély mellett további három is pénzhez jutott az MTHA jóvoltából. Közülük

1,8 millió forint adományban részesült Kovács-Darnót Renáta, Visontai Kálmán feleségének a testvére, vagyis az alapítvány vezetőjének sógornője, aki ráadásul nem határon túli magyar.

Megjegyzik, a kuratórium elnöke, Visontai Kálmán telefonon és írásban adott válaszai merőben eltérnek egymástól. Veresshez hasonlóan először tagadta, hogy annak családja használja a II. kerületi lakást, majd miután neki is jelezték, hogy parlamenti munkatársának anyósa nyitott ajtót, elismerte, hogy valóban Veres László rokonai vannak az ingatlanban. De a villában tartózkodásuk idejéről is homályosan beszélt, végül azonban annyit jelzett írásban, hogy szeptember 1-je óta „egy külhoni magyar házaspár” részére biztosít az alapítvány térítésmentes elhelyezést, mindaddig, amíg a súlyos, krónikus betegségben szenvedő egyik házastárs magyarországi gyógykezelése ezt szükségessé teszi.

Visontai azzal indokolta az ingatlanvásárlást, hogy a 240 milliós lakás a járványhelyzet kezdetével jobb befektetésnek tűnt a banki megoldással szemben. A bökkenő az, hogy még jóval az első fertőzöttek vagy első hullám kezdete előtt, 2019 júliusában vették meg a kérdéses ingatlant, amelyről aztán közölte azt is, hogy rendeltetése az alapítványi célok segítése, közösségi központként.

A kuratóriumi elnök állítása szerint nem kap fizetést az alapítványnál végzett munkájáért, amit négy évre vállalt. Cserébe – mint fogalmazott – a 13 millió forintért vett Audi A6-ost ő használja,

ez az ő „tiszteletdíja, kompenzációja”.

Végül Visontai megjegyezte, itt magánalapítványról van szó, nem állami pénzek lenyúlásáról.